•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   • ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU PDF Štampa El. pošta

    46. tradicionalno takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“

    Auto-moto savez Srbije ove godine po 46. put organizuje tradicionalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju saobraćaja "Šta znaš o saobraćaju". Ono se održava kao zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

    AMSS je odredio sledeće termine za održavanje takmičenja, i oni se nalaze u Kalendaru takmičenja učenika za školsku 2014/2015. godinu :

    • do 31. marta - školska takmičenja
    • 26. april - opštinska takmičenja
    • 10. maj - okružna takmičenja i gradsko takmičenje u Beogradu
    • 22. i 23. maja - Državno takmičenje, Beograd.

    Po održavanju Državnog takmičenja, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10-12 godina) - dve devojčice i dva dečaka - predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA takmičenju koje se ove godine održava od 03. do 05. septembra u glavnom gradu Austrije, Beču.

    Učenici su, prema pravilniku, podeljeni u tri starosne grupe: A (najmlađi), B (rođeni 2003. 2004. i 2005. godine) i C (rođeni do 2002. godine). Oni se takmiče u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se sreću u svakodnevnom životu.

    Za ovogodišnji 46. ciklus takmičenja AMSS je odštampao 200.000 saobraćajnih testova koji su distribuirani do osnovnih škola preko organizacija AMSS i školskih uprava.

    AMSS u skladu sa članom 15. Pravilnika takmičenja učenika osnovnih škola Srbije „Šta znaš o saobraćaju“ imenovao je  Dušana Todorovića za Glavnog sudiju Gradskog takmičenja Beograda kao i Državnog takmičenja i on će biti jedini ovlašćen za tumačenje Pravilnika i donošenje svih konačnih odluka.

    Pre početka organizovanja takmičenja, potrebno je da se svi učesnici takmičenja (neposredni organizatori, nastavnici i učenici) upoznaju sa Pravilnikom takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”.

     


     

    Poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju - dodatna pojašnjenja pravila

    Koncept poligona treba da je takav da predstavlja svojevrsnu simulaciju realnih saobraćajnih situacija, odnosno, da sadrži sve bitne modalitete saobraćajnica i signalizacije koji se češće sreću prilikom kretanja u javnom saobraćaju: dvosmerne i jednosmerne ulice i kružni tok, pešačke prelaze, znakove „stop“, „obavezan smer“, „zabrana saobraćaja za bicikle“, „završetak staze za bicikle“ i slično.

    Takmičar ne može ući na poligon bez odobrenja i evidentiranja od strane startera.
    Na ovom poligonu nije dozvoljeno da takmičari iz jedne ekipe voze neposredno jedan iza drugog.
    Pravilo je na ovom poligonu da takmičar prilazi kontrolnom mestu na kojem mu sudija overava pečatom kontrolni list sa svoje desne strane. Ako kontrolnom mestu takmičar priđe sa svoje leve strane, neće mu, od strane sudije, na ovom mestu biti overen kontrolni list.
    Na cilju, nakon završene vožnje, takmičar mora predati svoj kontrolni list/karton odgovornom licu AMSS na cilju. U slučaju da takmičar ne preda kontrolni list na cilju, smatraće se da nije vozio na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju, a ukoliko nema neki od pečata sa kontrolnih mesta, svaki nedostajući pečat će se bodovati sa negativnih 8 poena.
    Za takmičenje na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju nije uslovljena ni vrsta bicikla, ni dimenzija točkova. Organizator treba da obezbedi određeni broj bicikala (3-4) za takmičenje na ovom poligonu, ali takmičari mogu doneti i voziti svoje bicikle.

    Ovde možete preuzeti model za bodovanje poligona praktičnog ponašanja u saobraćaju.
     

    Bicikli za takmičenja

    Vožnju na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju takmičar može obaviti na jednom od bicikala koji će mu biti ponuđeni na startu od strane Organizatora ili pak na biciklu koji sami donesu na takmičenje.
    Na poligonu spretnosti voze se isključivo bicikli koje obezbedi ili odredi Organizator. Preporučujemo da se takmičenje odvija na biciklima modela „Mountain Bike“ ili na nekom drugom, sličnom modelu, i to:
    - za takmičarsku grupu „B“ - dimenzija točkova 24" (cola)
    - za takmičarsku grupu „C“ - dimenzija točkova od 26"
    Poželjno je da se obezbedi i najmanje jedan bicikl manjih dimenzija točka (20 cola), koji bi se eventualno koristio za niže takmičare.
     


     

    Ovde možete da preuzmete tekst Pravilnika u pdf varijanti.

    Sve odgovorne osobe ispred školskih uprava trebalo bi da, po završetku školskih takmičenja, popune sledeći obrazac (izvestaj.doc) i pošalju na našu emal adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

         Saobraćajni testovi sa pripremu učenika i za školska takmičenja biće na raspolaganju svim osnovnim školama, u njihovim školskim upravama - kontaktirajte vašu školsku upravu!
    Za one koji pripremaju takmičarski poligon spretnosti - preuzmite crteže elemenata i tabelu za bodovanje.

         Za one koji planiraju izradu elemenata takmičarskog poligona spretnosti - preuzmite detaljne skice svih elemenata.


    Za one koji planiraju formiranje ili žele da unaprede rad svoje sekcije - preuzmite predlog koncepta školske saobraćajne sekcije, preporučen od strane Ministarstva prosvete, AMSS, Uprave saobraćajne policije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije.


    Za formiranje i unapređenje rada lokalnog (školskog, opštinskog ili okružnog) tima za bezbednost dece u saobraćaju - preuzmite Podsetnik i model Poslovnika o radu.

     

    Škole koje žele da predstave svoja dostignuća u oblasti bezbednosti u saobraćaju (rad sa decom i roditeljima, takmičenje, rad sekcije...) mogu da dostave tekst (doc format, do 1/3 strane) i fotografije (do 3, jpg format, do 100 dpi) na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i to ćemo objaviti na ovim stranama.


    Za dodatne informacije:

    Auto-moto savez Srbije
    Beograd, Ruzveltova 18
    Telefon: 011 / 333-11-30
    e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

     

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •