•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   • ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU PDF Štampa El. pošta

    Završeno 46. Državno takmičenje učenika osnovnih škola “Šta znaš o saobraćaju”
     

    U organizaciji AMSS u petak 22. maja u Domu učenika Srednje železničke škole  i u subotu 23. maja u Ledenoj hali Pionir u Beogradu je održano 46. po redu, najstarije i najmasovnije domaće učeničko takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”. Takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je izvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i održano je uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora. Osnovci su pokazali svoje znanje i umeće takmičeći se prvog dana u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, i sutradan u vožnji bicikla na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja, koji simuliraju saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

    Državno takmičenje svojim prisustvom uveličali su Slobodan Malešić, zamenik  načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a, predsednik AMSS, Mirko Butulija, kao i generalni sektretar AMSS Predrag Đurđev, koji su  najuspešnijim učesnicima dodelili vredne nagrade i priznanja. Dva dečaka i dve devojčice, uzrasta 10-12 godina, sa najviše osvojenih bodova na ovom takmičenju, obezbedili su učešće na predstojećem Evropskom FIA(Svetka automobilska federacija) prvenstvu, koje se ove godine održava u Beču.

    Najuspešnije na državnom takmičenju  u generalnom plasmanu u kategoriji B ( uzrasta od 10 – 12 godina )  su bile devojčice Minja Sudžum (ekipa Beograd 2) i Danica Živanović iz Braničevskog okruga, koje su podelile treće mesto. Na drugo mesto se plasirala Miona Lukić iz Sremskog okruga, a prvo mesto su podelile Aleksandra Pantović (Ekipa Beograd 1) i Minja Milovanović iz Raškog okruga.

    Najuspešniji kod dečaka na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju bili su Ognjen Čavić  iz Sremskog okruga koji je zauzeo treće mesto, Aleksa Savić iz Ekipe Beograd 1  drugo mesto , dok su najuspešniji podelili  isti broj bodova i tako obojica završili na prvoj poziciji, Vuk Golubović iz Južno-banatskog okruga i Aleksandar Hardi iz Zapadno-bačkog okruga Srbije.   

    Kod devojčica u kategoriji C na trećem mestu je Branka Rusić iz Sremskog okruga, drugo mesto su podelile Anđela Tošić (Braničevski okrug) i Irena Đurđanović iz Nišavskog okruga. Najbolje u ovoj kategoriji bile su sa istim brojem poena dve devojčice, Ana Andrejević iz Ekipe Beograd 1 i  Emilija Sofronijević iz Ekipe Beograd 2.  

    U starijoj konkurenciji, kategoriji C kod dečaka, na trećem mestu je ove godine Jovan Ćurčić iz Južno-banatskog okruga, na drugom čak tri dečaka sa istim brojem bodova, Ognjen Badivuk iz Zaječarskog okruga, Branislav Mijaiović iz Mačvanskog okruga i Dušan Šuleić iz Podunavskog okruga. Najuspešniji, na prvom mestu jedini je u ovoj konkurenciji završio Miloš Marković iz Braničevskog okruga.

    U generalnom plasmanu ekipa, treće mesto na ovogodišnjem  nacionalnom takmičenju pripalo je jekipi iz Sremskog okruga, drugo mesto učenicima iz Braničevskog, i  prvo mesto osvojila je Ekipa Beograd 1.

    Nakon što je dodelio nagrade najuspešnijim učenicima, predsednik AMSS Mirko Butulija istakao je da je projekat “Šta znaš o saobraćaju” jedan od onih na koje je najviše ponosan, jer predstavlja kontinuirani oblik saobraćajne edukacije dece, zahvaljujući kojoj  je do danas više miliona dece razvijalo svest o saobraćajnoj kulturi. On je naglasio da ova akcija već skoro pola veka dokazuje ispravnost strategije usmerene prema najmlađima, onima koji tek treba da preuzmu odgovornost za funkcionisanje i razvoj saobraćajnog i svih ostalih sistema u savremenom čovečanstvu.

    “Kao i prethodnih decenija i danas AMSS organizuje manifestaciju čiji je cilj, pored bezbednosnog i sportskog dela, da najbolji učesnici odu na Evropsko prvenstvo. Izuzetno sam ponosan na to što su naša deca aktuelni evropski prvaci, jer su po drugi put za redom osvojili prvo mesto na Evropskom FIA takmičenju. Mi stariji bi trebalo da učimo od ovih mališana, jer su nam pokazali kako se na pravi način brane boje Srbije. Učenicima koji su današnjim znanjem i sposobnostima obezbedili plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo želim da se i ove godine vrate kao prvaci”, rekao je Mirko Butulija.

    Nakon ovog uspešno realizovanog nacionalnog finala uslediće Evropsko takmičenje, koje će se održati od 03. do 05. septembra, u glavnom gradu Austrije, Beču. Ekipa od dva dečaka i dve devojčice koji su se danas pokazali kao najuspešniji, predstavljaće Srbiju na ovom takmičenju, gde će u jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope, po drugi put uzastopno braniti titulu šampiona.

    Pojedinačni plasman (.pdf)

    Generalni plasman (.pdf)

    Plasman "B" (.pdf)

    Plasman "C" (.pdf)

     


     

    Poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju - dodatna pojašnjenja pravila

    Koncept poligona treba da je takav da predstavlja svojevrsnu simulaciju realnih saobraćajnih situacija, odnosno, da sadrži sve bitne modalitete saobraćajnica i signalizacije koji se češće sreću prilikom kretanja u javnom saobraćaju: dvosmerne i jednosmerne ulice i kružni tok, pešačke prelaze, znakove „stop“, „obavezan smer“, „zabrana saobraćaja za bicikle“, „završetak staze za bicikle“ i slično.

    Takmičar ne može ući na poligon bez odobrenja i evidentiranja od strane startera.
    Na ovom poligonu nije dozvoljeno da takmičari iz jedne ekipe voze neposredno jedan iza drugog.
    Pravilo je na ovom poligonu da takmičar prilazi kontrolnom mestu na kojem mu sudija overava pečatom kontrolni list sa svoje desne strane. Ako kontrolnom mestu takmičar priđe sa svoje leve strane, neće mu, od strane sudije, na ovom mestu biti overen kontrolni list.
    Na cilju, nakon završene vožnje, takmičar mora predati svoj kontrolni list/karton odgovornom licu AMSS na cilju. U slučaju da takmičar ne preda kontrolni list na cilju, smatraće se da nije vozio na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju, a ukoliko nema neki od pečata sa kontrolnih mesta, svaki nedostajući pečat će se bodovati sa negativnih 8 poena.
    Za takmičenje na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju nije uslovljena ni vrsta bicikla, ni dimenzija točkova. Organizator treba da obezbedi određeni broj bicikala (3-4) za takmičenje na ovom poligonu, ali takmičari mogu doneti i voziti svoje bicikle.

    Ovde možete preuzeti model za bodovanje poligona praktičnog ponašanja u saobraćaju.
     

    Bicikli za takmičenja

    Vožnju na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju takmičar može obaviti na jednom od bicikala koji će mu biti ponuđeni na startu od strane Organizatora ili pak na biciklu koji sami donesu na takmičenje.
    Na poligonu spretnosti voze se isključivo bicikli koje obezbedi ili odredi Organizator. Preporučujemo da se takmičenje odvija na biciklima modela „Mountain Bike“ ili na nekom drugom, sličnom modelu, i to:
    - za takmičarsku grupu „B“ - dimenzija točkova 24" (cola)
    - za takmičarsku grupu „C“ - dimenzija točkova od 26"
    Poželjno je da se obezbedi i najmanje jedan bicikl manjih dimenzija točka (20 cola), koji bi se eventualno koristio za niže takmičare.
     


     

    Ovde možete da preuzmete tekst Pravilnika u pdf varijanti.

    Sve odgovorne osobe ispred školskih uprava trebalo bi da, po završetku školskih takmičenja, popune sledeći obrazac (izvestaj.doc) i pošalju na našu emal adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

         Saobraćajni testovi sa pripremu učenika i za školska takmičenja biće na raspolaganju svim osnovnim školama, u njihovim školskim upravama - kontaktirajte vašu školsku upravu!
    Za one koji pripremaju takmičarski poligon spretnosti - preuzmite crteže elemenata i tabelu za bodovanje.

         Za one koji planiraju izradu elemenata takmičarskog poligona spretnosti - preuzmite detaljne skice svih elemenata.


    Za one koji planiraju formiranje ili žele da unaprede rad svoje sekcije - preuzmite predlog koncepta školske saobraćajne sekcije, preporučen od strane Ministarstva prosvete, AMSS, Uprave saobraćajne policije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije.


    Za formiranje i unapređenje rada lokalnog (školskog, opštinskog ili okružnog) tima za bezbednost dece u saobraćaju - preuzmite Podsetnik i model Poslovnika o radu.

     

    Škole koje žele da predstave svoja dostignuća u oblasti bezbednosti u saobraćaju (rad sa decom i roditeljima, takmičenje, rad sekcije...) mogu da dostave tekst (doc format, do 1/3 strane) i fotografije (do 3, jpg format, do 100 dpi) na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i to ćemo objaviti na ovim stranama.


    Za dodatne informacije:

    Auto-moto savez Srbije
    Beograd, Ruzveltova 18
    Telefon: 011 / 333-11-30
    e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

     

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •