•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    


   • AUTO-MOTO SPORT PDF Štampa El. pošta

    RALLY SERBIA - TRADICIJA KOJA SE NASTAVLJA

    Auto-moto savez Srbije, tradicionalno, organizuje jedno od najznačajnijih automobilskih takmičenja na ovim prostorima, RALLY SERBIA, koji se boduje za FIA Evropski kup-Istok, sa koeficijentom 10, FIA Trofej centralno evropske zone, reli Šampionat Bugarske i reli Šampionat Srbije, a okuplja najuspešnije reli vozače iz Srbije i inostranstva.

    RALLY SERBIA je u zvaničnom kalendaru Svetske automobilske federacije, FIA, a organizuje se uz pomoć Ministarstva omladine i sporta.

    Sve je počelo davne 1967. godine kada je u organizaciji Akademskog auto-moto kluba održan prvi YU Reli. Aktivisti ovog kluba nisu tada znali da će se njihovi snovi ostvariti i da će YU Reli postati tradicionalno i najznačajnije takmičenje automobilsta na prostorima bivše Jugoslavije i šire i da će se bodovati za prvenstvo Evrope. Od 1988. godine organizaciju ovog takmičenja preuzima Auto-moto savez, koji YU Reli vodi veoma uspešno i dovodi ga do ocene 10, najvećeg koeficijenta u regionalnom šampionatu ovog dela Evrope, a od 2008. godine vozi se pod imenom Serbia rally.

    Neke brojke same za sebe govore o obimu i veličini organizacionog poduhvata najznačajnijeg relija u državi, nekada zvanog YU Reli, a danas RALLY SERBIA, od njegovih prvih kilometara do danas.

    Najduža trasa relija bila je duga 2522 km, u prvoj godini bodovanja za prvenstvo Evrope 1972. godine. Najveća zbirna dužina specijalnih ispita iznosila je 435 km, a istovremeno i najveći broj njih, 44, održan je 1985. godine. Najviše posada sa starta, njih 115, krenulo je na 12. YU Reli, a najmanje, samo 9 ih je stiglo na cilj 1976. godine.

    Tradiciju našeg relija stvarala su velika imena svetskog automobilizma kao što su šampioni Evrope - Pinto, Verini, Klajnt, Rusling, Kvaizar, Blahna, Ferjanc, Krupa, Kolev, Iliev, Jereb, Dončev Hirvonen... Veliki doprinos su dali i reli vozači sa ovih prostora Božić, Paliković, Kizmič, Vitman, Savić, a u knjigama ostaće zabeležena i pobeda jedne ženske posade iz Italije Donatele Tominz i Gabriele Mamolo. Itinereri ovog relija su bili trasirani putevima cele bivše Jugoslavije, a reli je startovao, između ostalih mesta i iz Portoroža, Kopra, Poreča, Bosanskog Broda, Tivta, Sarajeva, Beograda, Užica, Bajine Bašte. Poslednjih godina Reli Srbija vozi se uglavnom na terenima Tare, Valjeva, Divčibara, a u prethodne dve godine i na stazama oko Beograda- Avala i Košutnjak.

    Održavanje ovako visokog nivoa relija je uvek velika obaveza i izazov za AMSS kao organizatora koji iz godine u godinu nastoji da unapredi ovo takmičenje i afirmiše i razvija automobilski sport u našoj zemlji.    AUTO MOTO SPORT
    tel. 011/333-1114
    e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
    kontakt: Branislav Pijević


    Korisne adrese:

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •