•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   • Šta znaš o saobraćaju 2009 PDF Štampa El. pošta
     

    24. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

    Osnovci iz Srbije upravo su se vratili iz Finske, sa međunarodnog, 24. FIA evropskog takmičenja u poznavanju saobraćaja. Aleksandar Ristić iz Sremske Mitrovice, Marija Stojanović iz Niša, Petra Jovanović iz Zaječara i Dušan Mladenović iz Niške Banje, branili su boje Srbije u finskom gradu Turku nakon što su se pokazali kao najbolji na državnom takmičenju "Šta znaš u saobraćaju", održanom krajem maja u Beogradu.

    U konkurenciji od 21 ekipe iz evropskih zemalja, naši osnovci našli su se među deset najboljih osvojivši deveto mesto.

    Takmičenje je obuhvatalo dva teorijska testiranja, četiri poligonske vožnje i dve fakultativne discipline. Ove godine, prvo mesto pripalo je deci Letonije, drugo, ekipi Češke, a treće "posadi" iz Rusije. Iza naše ekipe ostale su reprezentacije Austrije, Nemačke, Švajcarske, Finske, Španije, Hrvatske i drugih.

    Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" već tradicionalno se održava u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehnićkog obrazovanja Srbije, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, auto-moto drustava, škola i sponzora.

    Evropski sistem takmičenja ima izvesne specifičnosti u odnosu na domaće. Teorijski deo - testiranje, izvodi se putem video-bima na kojem se mališanima pokazuje slika i pitanje na više jezika, a oni odgovaraju ekipno u odredjenom, pravilima propisanom, vremenu, dok poligon praktičnog ponašanja sadrži par novih zadataka koji zahtevaju izuzetnu spretnost i tehniku upravljanja biciklom. Posebne pripreme naše male ekipe organizovane su od 09. do 11. septembra u Beogradu, pod avalskim tornjem, u planinarskom domu "Čarapićev brest".

    U pratnji naše reprezentacije 12-godišnjaka, pored njihovih nastavnika tehničkog obrazovanja, bili su i predstavnici Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i AMS Srbije.

    Takmičenje u Turku bilo je izuzetno dobro organizovano po oceni mališana, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima - takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.

    40. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

    U petak i subotu, 29. i 30. maja u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 40. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,.

    Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Finskoj, sredinom septembra.

    Pokrovitelj ovog 40. tradicionalnog takmičenja bila je Skupština grada Beograda, a učestvovalo je ukupno 107 osnovaca iz 27 okruga podeljenih u dve starosne grupe od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

    Takmičenje je svečano otvorio predsednik Skupštine grada Beograda, Aleksandar Antić, da bi, potom, osnovci pokazali svoje teorijsko poznavanje saobraćajnih propisa rešavanjem testova u Skupštinskoj sali. Drugog dana takmičenja, na dva poligona na prostoru Donjeg grada Kalemegdanske tvrdjave mališani su se nadmetali na poligonima praktičnog ponašanja u saobraćaju i vožnji bicikala na poligonu spretnosti.

    Pošto je konkurencija bila vrlo jaka a takmičari veoma spretni, dva dečaka imala su isti broj poena, pa su se Silvester Forgo iz O.Š. „Aleksa Šantić“ iz Kaludjerice i Dušan Mladenović iz O.Š. „ Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, nadmetali u repasažu, koji je podrazumevao što sporiju vožnju na stazi dugoj 10 metara i širokoj 60 cm, sa postavljenim stubićima. Bolji je bio dečak iz Niškog okruga koji je u tri pokušaja bio sporiji i pri tom nije oborio nijedan stubić i nije spustio nogu, pa je na taj način osvojio mesto u reprezentaciji koja će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

    Ove godine Srbiju će na Evropskom takmičenju u Finskoj, u gradu Turku od 11. do 14. septembra, predstavljati ekipa od dve devojčice i dva najuspešnija dečaka uzrasta od 10 do 12 godina:

    1. Aleksandar Ristić, Sremski okrug, O.Š. ,,Boško Palkovljević Pinki,, S.Mitrovica, osvojio 296 od maksimalnih 300 poena
    2. Marija Stojanović, Niški okrug, O.Š. ,,Branko Miljković,, Niš, osvojila 295 poena
    3. Petra Jovanović, Zaječarski okrug , O.Š. ,,Desanka Maksimović,, Zaječar, osvojila 294 poena
    4. Dušan Mladenović, Niški okrug, O.Š. ,,Ivan Goran Kovačić,, Niška Banja, osvojio 294 poena

    40. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

    U subotu, 16. maja 2009. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je jubilarno 40. Gradsko takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,. Podsećamo, ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 14 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Finskoj od 11. do 14. septembra.

    U Pionirskom gradu, nadmetalo se 128 osnovaca iz 16 beogradskih opština koji su bili najuspešniji na dosadašnjim nivoima takmičenja. Učenici, podeljeni u dve starosne grupe, od 10 do 12 i od 13 do 15 godina, takmičili su se u teorijskom poznavanju saobraćajnih propisa, rešavanjem testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju.

    U ekipinom plasmanu u mladjoj grupi, prvo mesto pripalo je mališanima Zemuna, drugo osnovcima iz Grocke, a treće djacima Surčina. U starijoj grupi, prvo mesto pripalo je takmičarima sa Zvezdare, na drugoj poziciji su bili osnovci iz Grocke, a treći djaci Surčina. Najuspešniji koji će se 29. i 30. maja nadmetati na državnom takmičenju, koje će biti organizovano u Beogradu, na prostoru Beogradske tvrdjave na platou kod Nebojšine kule, su:

    EKIPA BEOGRAD I

    • Milica Masal, O.Š. ,,Dragojlo Dudić,, opština Zvezdara
    • Silvester Forgo, O.Š. ,,Aleksa Šantić”,, Kaludjerica - opština Grocka
    • Maša Majdanac, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun
    • Marko Stojanović, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun


    EKIPA BEOGRAD II

    • Ivana Horvat O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin
    • David Milićević, O.Š. ,,Desanka Maksimović,, opština Zvezdara
    • Maja Ćalić O.Š. “Sutjeska”, opština Zemun
    • Dalibor Lipovac, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin


    Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Finskoj osnovci iz Srbije zauzmu jednu od vodećih pozicija, a možda i ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi u poznavanju saobraćaja.

    PRIPREME AMSS ZA 40. CIKLUS TAKMIČENJA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

    U Auto-moto savezu Srbije uveliko su u toku pripreme za predstojeće tradicionalno i jubilarno 40. takmičenje učenika osnovnih škola ,,Šta znaš o saobraćaju,,. Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 14 godina starosti koji se nadmeću u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou. Najuspešniji osnovci nadmetaće se na državnoj Smotri koja će se organizovati 29. i 30. maja u Beogradu, a najbolje plasirani predstavljaće Srbiju na Evropskom takmičenju koje se ove godine održava od 11. do 14. septembra u Finskoj u gradu Turku.
    Naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, prošle godine osvojili su četvrto mesto, 2007. godine trijumfovali su osvojivši prvo mesto u Madridu, bronzana odličja pripala su im 2006. godine, kada je Beograd bio domaćin Evropske smotre, a 2005. godine u Sarajevu bili su vicešampioni.

    Auto-moto savez Srbije i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i ove godine glavni su organizatori ovog takmičenja, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva infrastrukture, auto-moto društava, škola i sponzora. Odštampano je 100.000 testova koje će mališani koristiti za školska takmičenja, a trenutno je u toku njihova distribucija preko školskih uprava. Imajući u vidu da se ova manifestacija održava kao zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, očekuje se da njime budu obuhvaćena sva deca osnovnoškolskog uzrasta u našoj zemlji. Mališani i njihovi nastavnici na sajtu AMS Srbije, na adresi www.amss.org.rs, mogu potpuno besplatno preuzeti program za saobraćajno testiranje, a na istoj adresi je dostupan i Pravilnik za organizaciju takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •