•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • Euro NCAP-najbezbednija vozila za 2012. godinu PDF Štampa El. pošta
    sreda, 23 januar 2013 13:41

    Euro NCAP je u 2012. godini objavio rezultate za 36 vozila sa evropskog tržišta. Šest vozila, sa dodeljenih pet zvezdica, postiglo je najbolje rezultate, za svaki od četiri pojedinačna segmenta ocenjivanja: zaštita odraslih putnika u vozilu, zaštita dece u vozilu, zaštita pešaka i bezbednosni sistemi u vozilu.

    Najbolja vozila po klasama u 2012. godini, koja se preporučuju zbog njihovih izvanrednih performansi u pogledu bezbednosti, su:

    • Renault Clio – supermini
    • Volvo V40 – mali porodični automobil
    • BMW Serije 3 – veliki porodični automobil
    • FIAT 500L i Ford B-MAX – malo višenamensko vozilo
    • Ford Kuga – malo terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka
    • Hyundai Santa Fe – veliko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka
    • Ford Transit – klasa službenih i porodičnih kombi vozila

    Fiat 500L i Ford B-MAX dele epitet najboljeg vozila u klasi malih višenamenskih vozila. Volvo V40 ima najbolji kombinovani rezultat, od svih do sada testiranih vozila u okviru programa Euro NCAP. Ukupno 26 vozila je ocenjeno sa pet zvezdica, jedan model je dobio četiri, a osam vozila – tri zvezdice. Vozila koja su u prošloj godini postigla najslabije rezultate su Jeep Compass i Renault Traffic, sa samo dve zvezdice osvojene u skladu sa najnovijim standardima koji se odnose na bezbednost.

    Odmah iza najbolje ocenjenih vozila u 2012. godini, slede i Ford Fiesta u kategoriji Supermini, Opel Mokka, kao mali porodični automobil, zatim Volvo V60 Plug-In Hybrid, u klasi velikih porodičnih automobila, Subaru Forester, u kategoriji malih terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka, kao i Range Rover, u klasi velikih terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka.

    Po prvi put, Euro NCAP je objavio rezultate komparativnih testova u popularnoj kategoriji službenih i porodičnih kombi vozila. Ford Transit je prvo takvo vozilo koje je osvojilo pet zvezdica i zvanje najboljeg automobila u svojoj klasi. Za njim slede, u ovoj novoj kategoriji, Fiat Scudo i njegovi parnjaci, Citroen Jumpy i Peugeot Expert, koji su dobili po tri zvezdice.

    U situaciji kada proizvođači nude nove bezbednosne tehnologije i stalno unapređuju dizajn svojih vozila, planiraju se i dalje novine u ocenjivanju vozila u okviru programa Euro NCAP. U junu 2012. godine, Euro NCAP je najavio svoju odluku da u ocenjivanje uključi i sisteme za kočenje u hitnim slučajevima (Autonomous Emergency Braking AEB), što predstavlja napor da se promoviše dalja upotreba i ugradnja ove tehnologije koja spasava ljudske živote.

    Stroži zahtevi i povećana potražnja potrošača predstavljaće pravi izazov za one koji se bave proizvodnjom automobila. Dr Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP, kaže: „Euro NCAP prepoznaje napore nekih proizvođača koji već nude viši nivo zaštite putnika u svojim vozilima, s tim što danas bezbednost podrazumeva mnogo više od zaštite putnika prilikom sudara. Kroz ekspanziju naših testova i ocenjivanje važnih aktivnih sistema bezbednosti, naš cilj je da se svi korisnici puta obaveste o prednostima koje poseduju bezbedna vozila sa unapređenim sistemima zaštite, kao i da im se omogući korišćenje tih prednosti, na najpristupačniji način, čime će se doprineti većem smanjenju saobraćajnih nezgoda“.

    Euro NCAP će već od ove godine u ocenjivanje uključiti i sistem inteligentne pomoći za brzinu (Intelligent Speed Assistance – ISA), na osnovu prethodnih protokola kojima se tretiraju uređaji za ograničenje brzine u vozilu, a  ocenjivanje je prošireno i na segment koji se odnosi na zaštitu dece, sa posebnim naglaskom na način ugradnje dečijih sedišta u automobile.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •