•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • Dan sećanja na žrtve u saobraćaju PDF Štampa El. pošta
    utorak, 18 novembar 2014 16:49

    I ovog 16. novembra AMSS je obeležio dan žrtava udesa i njihovih porodica. I najmanja suza koju smo zaustavili zahvaljujući kolektivnom naporu da se naši putevi učine sigurnijim, vredna je svakog truda – poručuju iz AMSS.

    Predrag Đurđev, generalni sekretar AMSS
    Predrag Đurđev
    generalni sekretar AMSS

    U poslednjih 20 godina na putevima Srbije poginulo je više od 24.000 ljudi. Za dve decenije Srbija je izgubila jedan Paraćin, Aranđelovac, Obrenovac ili Gornji Milanovac. Celo jedno odeljenje učenika strada svake godine. Dan sećanja na žrtve u drumskom saobraćaju je trenutak da zastanemo i sa pijetetom ponudimo saučešće porodicama stradalih. To je dan da se kao društvo zapitamo: šta smo u prethodnoj godini uradili da izbegnemo nove tragedije?

    Na globalnom nivou, posledice su ravne posledicama jednog dugog, neproglašenog ali i neprekinutog svetskog rata (*): milion i trista hiljada žrtava svake godine, utvrdile su Ujedinjene nacije 2011. godine (**). Povrede u saobraćaju vodeći su uzrok nasilnih smrti. Šta čovečanstvo čini da bi prekinulo davanje tako surovog obola našem brzom i rizičnom načinu života? Ceremonije, memorijali, koncerti, performansi i sve druge aktivnosti 16. novembra imaju za cilj da čitavo društvo, pojedince i organizacije, podsete koliko gubimo, koliko nas fizički i moralno nestaje sa svakom žrtvom  saobraćajne nesreće.

    Skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine posebnom rezolucijom pozvala države članice da svaku treću nedelju novembra utvrde kao Međunarodni dan sećanja na žrtve drumskog saobraćaja. Dan sećanja prvi put je obeležen 1993. godine u Velikoj Britaniji i od tada se organizuje u više zemalja. Cilj je plemenit: sprečiti nove žrtve podsećanjem na na opasnosti u saobraćaju.

    I povrede imaju svoju tešku, porodičnu i socijalnu dimenziju. Povrede su vodeći uzrok smrtnosti u uzrastu do 29 godina i treći vodeći uzrok umiranja i invaliditeta u Srbiji. Nenamerne povrede, nastale najpre u saobraćaju uzrok su polovine smrtnih ishoda u ovoj kategoriji koju posmatra istraživanje Instituta za Javno zdravlje Srbije ″Dr Milan Jovanović Batut″ (***) urađeno tokom prošle i ove godine. U svetu je procenjeno da na svaku smrt usled povreda dolazi 30 prijema u bolnicu i 300 poseta urgentni službama. Velilki broj preživelih suočeno je sa trajnim invaliditetom.

    U istraživanju zdravlja stanovnika Srbije, svaki devetnaesti ispitanik (5,2%) imao je neku vrstu povrede u prošloj godini. Kod muškaraca su češće povrede u saobraćaju nego kod žena. Svaki stoti ispitanik (1,2%) iz reprezentativnog uzorka istraživanja rekao je anketarima da je povređen tokom 2013. godine u nekoj vrsti saobraćajne nezgode. Ako se to može nazvati srećom, procenat dece, povređene u saobraćajnim nezgodama (0,3%) manji je i od procenta žena povređenih u drumskom saobraćaju (0,9%). Upozoravajuća je činjenica da je najviše povređenih u kategoriji proizvodno najaktivnijeg dela stanovništva Srbije,  do 35 godina.

    Učestalost povređivanja stanovništva prema mestu povređivanja i uzrasnim grupama, Srbija 2013.godina


    – Praktično, gotovo da nema stanovnika Srbije koji u 2013. godini nije iskusio direktnu traumu ili psihološke posledice saobraćajne nezgode. Bezbednost u saobraćaju ima svoju pojedinačnu i sasvim opipljivu društvenu cenu.  Sve nas ovo čini žrtvama i obavezuje na akciju – kaže sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev.

    Na Saobraćajnom fakultetu je 2007. prvi put ovim povodom ukazano na uzroke i posledice saobraćajnih nezgoda. Prve godine, kao i širom planete, u Beogradu je postavljanjem 900 pari obuće simbolizovano 900 žrtava saobraćajnih nezgoda u Srbiji, pokazana  je simulacija saobraćajne nezgode, i šetnjom učesnika seminara ulicom Vojvode Stepe podignut je glas protiv stradanja u saobraćaju.

    Novembarsko podsećanje na veličine svake individualne nesreće, značaj preventive i enormni trošak društva postalo je tradicija. Spisak organizacija je sve duži i to je dobro: Saobraćajni fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta Novi Sad, Kriminalističko-policijska akademija, Uprava saobraćajne policije, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, Agencija za bezbednost saobraćaja, Crveni krst, Institut za transfuziju krvi, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, Komitet za bezbednost saobraćaja i brojne nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom okupile su se i prošle godine na Saobraćajnom fakultetu. Tradicionalno u tom poduhvatu, Auto-moto savez Srbije zauzima značajnu poziciju na Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i svojim aktivnostima tokom cele godine.

    I ove godine sve manifestacije povodom Dana sećanja počele su minutom ćutanja za sve stradale. To je podsetilo na njihove porodice, neizmerne tragedije koje u malom prostoru pokazuju sav apsurd neuređenog drumskog saobraćaja i ukazuju na neophodnost da se bezbednost učesnika u saobraćaju stavi na prvom mesto.

    – Naš nacionalni automobilski Savez veliki deo svojih aktivnosti posvećuje upravo bezbednosti saobraćaja kroz brojne akcije – kaže Predrag Đurđev. – Svake godine organizujemo besplatnu proveru tehničke ispravnosti vozila u letnjoj i zimskoj sezoni. Verujem da je svima ostalo u sećanju naše takmičenje “Šta znaš o saobraćaju” jer to traje već pet decenija. AMSS snima i ocenjuje puteve, a brinemo i o bezbednosti motociklista kroz poznatu akciju “Kaciga glavu čuva”. To sve radimo oslanjajući se na sopstvene materijalne i ljudske resurse i u saradnji sa odgovornim državnim institucijama – objašnjava sekretar AMSS.

    Srećom, trendovi su dobri. Podaci Uprave saobraćajne policije MUP Srbije su još pre dve godine pokazali da saobraćaj sve bezbedniji. Broj poginulih lica u 2012. godini gotovo je prepolovljen u odnosu na 2001. godinu, a broj saobraćajnih nezgoda je sa 67.786 koliko ih se desilo 2008. godine pao na 37.468 u 2012. godini. Kako kaže Vladimir Rebić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, ove godine smanjen je broj poginulih na putevima: 107 manje nego prethodne godine, 900 manje povređenih, broj udesa je smanjen za 1500 u odnosu na 2013. godinu.

    Ipak, ovde se ne sme stati, poručuje genralni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev. U AMSS-u veruju da će celokupna stručna javnost, sve nadležne institucije, ali i pojedinačni učesnici u saobraćaju uložiti dodatni napor da se značajno unapredi nivo bezbednosti saobraćaja u našoj zemlji u bliskoj budućnosti:

    – Bezbednost na putevima Srbije, doprinosi i bezbednosti saobraćaja u Evropi i čitavog sveta. To ćemo dalje činiti jer želimo da opravdamo ogromno poverenje korisnika naših usluga i FIA (Svetske automobilske federacije), da doprinesemo drastičnom smanjenju nezgoda i unapredimo rad AMSS u svakom smislu. Uspešno  pratimo razvoj, unapređenja globalne bezbednosti i saobraćaja u svetu, industrije automobila, infrastrukture i puteva. Ulagaćemo postojeće  resurse  u bezbednost i sigurnost saobraćaja, u cilju što bolje usluge vozačima i putnicima. U velikoj meri, to je ono što diktiraju tržište, novi zakoni i infrastruktura. Važna je, kao i do sada, kvalitetna veza i saradnja sa ostalim institucijama i drugim organizacijama u društvu, na korist svim učesnicima u saobraćaju, od pešaka do vozača i njihovih porodica.

    Kako kaže Predrag Đurđev, uvek kada se budemo sećali žrtava drumskog saobraćaja, setimo se i njihovih porodica. “Setimo se tada i najjednostavnije moralne pouke: svaka, pa i najmanja tuga koju smo izbegli zahvaljujući kolektivnom naporu da se naši putevi učine sigurnijim, vredna je svakog truda”, poručuje generalni sekretar AMSS.

    (*) Treći svetski rat niko se nije potrudio da proglasi. Sedamnaest miliona mrtvih, i dalje. Više od dva puta od smrtnih slučajeva u logorima, osamnaest puta više od broja u Koreji. Sedamnaest u odnosu na broj u Vijetnamu. Stotinu i trideset puta više od Hirošime, osam hiljada pet stotina puta više od Ulsters ...
    Stogodišnji rat u nedelju dana. Krstaški ratovi u okviru trideset sekundi. Jednolik holokaust ... treći svetski rat se niko nije potrudio da objavi.
    Izvor: izvod iz Autogeddon (1991) koju je napisao britanski pesnik Heathcote Williams. Ove izjave su navedene 1997. u saopštenju za Evropski dan sećanja na žrtve u drumskom saobraćaju. Prema http://www.abs.gov.rs/doc/dansecanja/2014/Vodic_za_obelezavanje_Svetskog_dana_secanja.pdf poslednji put pristupljeno 03.11.2014.

    (**) www.un.org/en/roadsafety/

    (***) Rezultati istraživanja zdravlja stanovništa Srbije 2013. godina, Institut za javno zdravlje Srbije ″Dr Milan Jovanović Batut″ Beograd, 2014. Isto i na http://www.batut.org.rs/download/publikacije/IstrazivanjeZdravljaStanovnistvaRS2013.pdf  poslednji put pristupljeno 05.11.2014.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •