•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • Od 01. jula u Austriji nove zabrane za kamione PDF Štampa El. pošta
    ponedeljak, 29 jun 2015 16:33

    Informacije vezane za predstojeće promene kada je reč o zabranama za kamione na autoputu A1 u gornjoj Austriji, počevši od 1 jula 2015:

    Od 1. jula 2015 stupiće na snagu zabrana u zavisnosti od emisije štetnih gasova za starije kamione. Zabrana se primenjuje isključivo na delu autoputa A1 u gornjoj Austriji, izmedju saobraćajnica Enns-Steyr i Haid.

    Zabrana se odnosi na sva vozila koja nisu u skladu sa klasom Euro 2, bez obzira na težinu, te se zato odnosi i na kamione koji spadaju u tzv lakšu kategoriju.

    Sva vozila na koja se ova zabrana ne odnosi svejedno moraju posedovati emisione stikere za pripadajuću emisionu klasu, a stikeri su dostupni u svakoj radionici koja je ovlašćenja za njihovo izdavanje po ceni od EUR 25. Kršenje ovog pravila povlači kaznu od EUR 2.180.

    Ostale informacije o emisionim stikerima:

    Počevši od 1. januara 2015. godine svaka vozilo klase koje N ulazi u oblast označenu na karti (Beč i delovi Donja Austrija) mora imati važeću austrijsku emisionu nalepnicu/stiker. Nalepnica druge zemlje neće biti prihvaćena.

     

    U označenoj oblasti zabranjena je vožnja vozila klase N sa EURO 0 i EURO 1 motorima od 1. jula 2014. godine. Vožnja  vozila Klase N sa EURO 2 motorom biće zabranjena od 1. januara 2016.

    Detaljna lista opština, gde je obavezno imati emisioni stiker/nalepnica emisije  na vetrobranskom staklu:

    Beč – sve oblasti.

    Donja Austrija
     
    1. Oblast Bruck/Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck/Leitha, Enzersdorf/Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf/Leitha, Hainburg/Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf/Leitha;
    2. Oblast Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth/Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof/Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden/March, Weikendorf;
    3. Oblast Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf;
    4. Oblast Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf;
    5. Oblast Beč/predgrađa: Fischamend, Gerasdorf pored Beča, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing;


    Postoje neki izuzeci:

    • Kamper vozila i druga vozila izmenjena za određenu svrhu (čija nabavna cena prelazi 100.000 evra, prilagođena određenim potrebama ili vozilo  čija se cena poklapa sa cenom izmena na vozilu)
    • Mali preduzetnici sa autoparkom koji ne prelazi 4 vozila klase N (maksimalna težina 12 T, EURO 1 ili EURO 2 motor, koja se koriste isključivo za prevoz robe) mogu da se prijave za izuzeće u Beču na MA46 ili bilo kojoj od pet oblasnih komisija u Donjoj Austriji (Bezirkshauptmannschaft). Nalepnica je obavezna i onda kada se izuzimanje odobri,  ali će izuzimanje od zabrane biti dodato u sertifikat o usaglašenosti. Dozvola za trgovinu takođe se mora predočiti vlastima (ova vozila onda nose bele i crne IG-L nalepnice, koje se izdaju na period do 3 godine).  Prijave za vozila klase N opremljena motorima EURO 2 podnose se od sredine 2015.


    Postoje razni drugi izuzeci, uglavnom su za vozila koja se koriste u javnom interesu i registrovana su u Austriji. To su istorijska vozila i vozila opremljena specijalnim filterima u saglasnostima sa dozvoljenim maksimalnim PM-10 vrednostima.

    Sve u svemu, situacija u Austriji je sledeća:


    Oblasti obeležene plavom bojom: svi kamioni moraju da imaju emisionu nalepnicu, zabranjena je upotreba EURO I i EURO II.

    Žutim obojene oblasti: nema obaveze da se ima emisiona nalepnica, korišćenje kamiona napravljenih pre 1991. zabranjeno.

    Ljubičasto: upotreba kamiona čija težina prelazi 7,5 T i opremljeni su motorom EURO I i EURO II zabranjena.

    Crveno: svi kamioni moraju da imaju emisionu nalepnicu, upotreba EURO I i EURO II (počev od 1. januara 2016) zabranjena.

    Nalepnice mogu da se nabave, između ostalog, u svim ÖAMTC tehničkim servisima u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu (Gradišće) i u većim centrima širom Austrije po ceni od EUR 25.

    Vozila ispod 3,5 T moraju da prođu inspekciju, vlasnici vozila koja prelaze tu težinu mogu da  na licu mesta dobiju serifikat o usklađenosti i dobiju nalepnicu.

    Ako imate dokument koji dokazuje EURO kategoriju motora ponesite ga sa sobom onda kada kupujete emisionu nalepnicu (CEMT/UECMT dokument).

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •