•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • PRVI SIMULATOR ZA TESTIRANJE SPOSOBNOSTI VOZAČA SA INVALIDITETOM PDF Štampa El. pošta
    sreda, 20 april 2016 15:49

    [sigplus] Critical error: Image gallery folder galerije/prvi_simulator is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

    U AMSS u Beogradu  izložen je prvi  simulator – merilo  sposobnosti sa posebnim komandama, koji je uvezen iz Švedske. Ova mašina izuzetne vrednosti koristiće se za testiranje mogućnosti i proveru sposobnosti vožnje osoba sa invaliditetom. Sledi obuka naših inženjera uz pomoć švedskih stručnjaka posle čega bi mogla da počne i primena testiranja u praksi. Rezultati ovih testiranja bi ubuduće trebalo da budu od značajne koristi osobama sa invaliditetom za dobijanje vozačke dozvole.
    AMSS  je iz sopstvenih sredstava obezbedio simulator - merilo mogućnosti i sposobnosti osoba sa invaliditetom i  učinio veoma važan korak u pravcu prilagođavanja vozačke obuke, olakšanja prilikom budućeg dobijanja vozačke dozvole i prilikom ispitivanja automobila adaptiranih u skladu sa potrebama osobama sa invaliditetom. Po pravilu, to su aktivni ljudi. Stoga im treba prilagoditi vozačku obuku i olakšati registrovanje automobila sa prilagođenim komandama – rekao je povodom predstavljanja STV simulatora novinarima predsednik AMSS Mirko Butulija.
    Do sada se u Srbiji postavljalo i pitanje kontrole  takvih adaptacija vozila i omogućavaju li one osobi sa invaliditetom da bezbedno upravlja vozilom? Vozila se često adaptiraju u neodgovarajuće opremljenim radionicama prema zahtevima korisnika vozila ili ih oni sami adaptiraju veštinama, alatom, materijalom i maštom koju imaju. To takođe direktno utiče na bezbednost svih učesnika u saobraćaju - rekao je još  predsednik AMSS Mirko Butulija.
    Sa simulatorom-stanicom za testiranje vozača (STV) mogu se obaviti kvalifikovani  testovi  za vožnju, izmeriti fizičke sposobnosti i osobine, i na taj način obezbediti ispravnu i sigurnu adaptaciju vozila. STV je proizvedena i dizajniran tako, da potencijalni vozač - osoba sa invaliditetom može prikazati svoje najbolje rezultate tokom testova. Ono što proizvod čini jedinstvenim a rezultate pouzdanim je to što se okruženje vozača može prilagoditi tako da odgovara potrebama svake osobe pojedinačno kao i njihovim specifičnim ograničenjima.
    Nedavno su na Beogradskom sajmu, na štandu Centra za motorna vozila AMSS prikazane i pojedinačne komande koje će propisno moći i u Srbiji da se ugrade u vozilo, ali tek po procenama posle testiranja na simulatoru-merilu, koji je predstavljen medijima.
    Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je na konferenciji za medije u AMSS posebno zahvalio Auto-moto savezu Srbije što je izašao u susret inicijativi ministarstva i omogućio i osobama sa invaliditetom da na savremen i precizan način mogu da utvrde svoju sposobnost za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. On je naglasio da je prvenstveni motiv ove i sličnih akcija zaštita i podizanje kvaliteta života najosetljivijih kategorija stanovništva i pozvao sve kompanije da deo svoje dobiti ulože u društveno-odgovorne akcije po uzoru na AMSS.
    Simulator predstavljen na današnoj konferenciji koristi se za testiranje osnovnih funkcija vozača kao što su upravljanje, ubrzanje i kočenje, a na osnovu tih rezultata procenjuje se da li je vozač sposoban za bezbednu vožnju.
    Osobe sa invaliditetom, stručnjaci iz oblasti ispitivanja vozila i šira javnost do sada su iskristalisali dilemu: poznaju li lekari iz prvostepene (specijalista medicine rada ili opšte, neuropsihijatar, oftalmolog i klinički psiholog) i drugostepene lekarske komisije, koje daju ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata za vozača, načine na koje vozilo može bezbedno da se adaptira. Odgovori iz svakodnevice osoba sa invaliditeteom ukazuju na nepovezanost medicine i tehnologije i na izostanak sveukupnog multidisciplinarnog pristupa, što osobama sa invaliditetom otežava svakodnevicu. Pri ocenjivanju zdravstvene sposobnosti za upravljanje motornim vozilom mora se primenjivati i princip individualnosti, što znači da se niko unapred ne može oglasiti  nesposobnim zbog određene bolesti ili invaliditeta. Upravo će uvođenje testiranja na ovom simulatoru, moguće, biti  način da se postigne pravilan način procene i olakšavanje pri donošenju krajnje odluke o mogućnosti dobijanja vozačke dozvole osoba sa invaliditetom.

    {gallery}galerije/prvi_simulator{/gallery}

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •