•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   Šlep sluzba, dostupna 24/7!
   slepovanje, slep, slepanje, odslepati, doslepati


   • Vozite bezbedno PDF Štampa El. pošta
    četvrtak, 13 jul 2017 12:56

    Prvo što je neophodno da uradiite je da prekontrolišete tehničku ispravnost vozila, upravljački sistem, svetla i kočioni sistem, rad motora i obavezno servisirajte klima uređaj.

     

    Dobro je znati da u sezoni letnjih godišnjih odmora, radova na obnovi, rekonstrukciji i izgradnji puteva u vreme pojačanog saobraćaja, kada se stavraju kolone i gužve, možete koristiti alternativne granične prelaze, primera radi ka Mađarskoj, umesto Horgoša granični prelaz Đala. Ovaj prelaz je za samo putnička vozila i mogu ga koristiti, osim građana mađarske i srpske nacionalnosti, putnici sa pasošima EU iz Švajcarske, Norveške i Islanda.

     

    Mađarska: Na prelazima Horgoš I, je u vreme najvećih gužvi uvek otvoreno 6 traka, a koriste se još i prelazi Kelebija, Horgoš II i Bački Breg (ovaj prelaz mogu da koriste samo putnička vozila), koji rade neprestano 24 h, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda i Bajmoka (ovaj prelaz koriste samo putnička vozila), ali samo do 19h.

     

    Hrvatska: 24h se prelazi granica na Batrovcima, Šidu, na raspolaganju su i Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin (ovaj prelaz koriste putnička i isključivo prazna teretna vozila), Ljuba i Sot.

     

    Bosna: Putnici mogu koristiti prelaze Badovinci (ovaj pelaz mogu ka Srbiji osim putničkih da koriste i natovarena teretna vozila, dok ka Bosni samo prazna), Sremska Rača, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta, Kotroman (Mokra Gora), Uvac (Priboj), Višegrad, Rudo i Jamena (prelaz je skelom koja saobraća Savom od 7-2h u oba pravca, po 7 puta dnevno).

     

    Crna Gora: 24h rade prelazi Jabuka, Gostun i Mehov Krš.

     

    Makedonija: Vozači prelaze na GP Preševo (Tabanovci) i Prohor Pčinjski, 24h.

     

    Bugarska: Granica se može prelaziti na GP Dimitrovgrad (Gradina), Vrška Čuka, Strezimirovci i Ribarci. Svi rade 24 h.

     

    Rumunija: Đerdap I (za putničk i teretna vozila), Đerdap II (za putnička vozila), Kaluđerovo, Srpska Crnja i Vatin rade 24 h, dok do 19.00 samo vozači putničkih vozila mogu računati i na prelaze Jaša Tomić, Nakovo i Vrbica.

     

     

    Putovanje sopstvenim vozilom tokom praznika uobičajeno podrazumeva i prevoz raznog tereta, kofera punih garderobe i poklona, često i nameštaja, čamaca, manjih bicikala i alata. Propisi nalažu da teret ne sme da se utovari tako da ometa vozača, mora se dobro pričvrstiti i ne može da premaši određene dimenzije, uključujući i težinu preko granice nosivosti upisane u saobraćajnoj dozvoli ili na stubu vrata automobila. Teret mora biti bezbedno smešten kako ne bi umanjio stabilnost kao i preglednost tokom vožnje. Kazne za nepropisno utovaren automobil se kreću do 20.000 dinara a saobraćajac vas može isključiti iz saobraćaja.

     

    Prema važećem pravilniku, najveća dozvoljena dužina vozila je 12 metara, širina 2,55 a visina četiri metra, zajedno sa teretom. Savetuje se da kod većeg tereta jače propisno napumpate gume. Ako viri preko prednje ivice branika, teret ne sme da viri i preko zadnjeg branika. Napred, najudaljeniju tačku branika teret sme da pređe samo do 1 m. Ukoliko teret postavljamo tako da viri sa zadnje strane vozila, taj deo mora biti obeležen crvenom tkaninom. I u tom slučaju teret ne sme da viri duže od 1,5 m mereno od najudaljenije tačke branika. Teret ne sme da bude teži od 50 do 75 kg. Većina tereta mora biti smeštena u tovarni prostor, samo 1/6 težina tereta sme da bude u dozvoljenoj teritoriji, van njega. Savetuje se da bez nosača ništa ne stavljate na krov. Kada imate krovne nosače sa koferom brzina kretanja ne sme da prelazi 120 - 130 km/h.

     

    Pakujte se i istovarujte bezbedno tako da tom prilikom ne ugrožavate ostale učesnike u saobraćaju. Vidite računa da ako zatrebaju brzo budu na dohvat ruke prva pomoć, rezervni alat i rezervni točak. Prema propisu, da bi vrata prtljažnika mogla slobodno da se otvaraju, krovni teret kao i onaj u prtljažniku ne sme da viri. Teret u kabini ne bi trebalo da pralazi ivicu naslona zadnjeg sedišta ili pokrivača za prtljag. Savetuje se da velike i teške kofere i alat stavite na dno prtljažnika, a ako nazad niko ne sedi onda teret koji tu smestite obezbedite, kako ne bi na bilo koji način smetao vozaču. Čamac ili kanu možete spakovati na krov, pod uslovom da nazad sme da viri samo jedna šestina njegove dužine. Obavezno ga propisno pričvrstite. Prevoz nameštaja je dozvoljen samo poštujući pravila koja se odnose na dužinu i težinu. Jedno od pravila jeste i da, sabrana težina vozila sa teretom, uz gorivo, ne bi smela da premaši ukupnu dozvoljenu nosivost.

     

    Kada pakujete u krovni kofer, težinu stvari možete rasporediti pravilno, najteže stvari stavite na sredinu a zatim poređajte lake. Najbolje je da se popuni do vrha, a obavezno kofer treba bezbedno pričvrstiti. Vožnja i prevoz sa otvorenim prtljažnikom dozvoljeni su propisno i samo ako se na vratima ne nalaze svetlosna signalizacija i registarska tablica i ako je teret propisno obeležen i dobro pričvršćen.

     

    Prema članu 87. Zakona o bezbednosti saobraćaja svog kućnog ljubimca smete da prevozite samo ako vas ne ometa u vožnji. Pas može biti vezan na zadnjem sedištu posebnim pojasom koji mu ne dozvoljava skakanje ili mora biti ograđen mrežom između prednjih i zadnjih sedišta. Jedan od najboljih načina je prevoz u transporteru (kavezu). Savet iskusnih kaže, kada se psu stavi pojas za automobil, nikako se ne stavlja i ogrlica već grudni am, kako bi životinja bila bezbedna u slučaju naglog kočenja.

     

    Najmanja nezgoda na putu, posebno u inostranstvu, može vas skupo koštati. Ne dozvolite za vreme putovanja ili zasluženog odmora strah, brigu i neizvestnost, oslonite se na proveren i svim vozačima pouzdan AMSS. U nevolji na putu, uz Super člansku karticu mi besplatno pomažemo, potrebno je samo da pozovete Operativni centar AMSS na broj 1987, i ljubazni operateri će Vam organizovati pomoć na putu, popravku na putu, šlepovanje vozila ili ostale usluge na koje imate pravo kao član AMSS, dati savet, informaciju, biti danonoćno na raspolaganju 24 sata, 365 dana u godini! Sa AMSS ćete uštedeti novac, zaboraviti na brigu i neizvesnost na putu, i imaćete pouzdanog prijatelja u saobraćaju. Da podsetimo šta sve vozaču donosi Super članstvo:

     

     

    U Srbiji:

     

    Šlepovanje vozila u slučaju kvara (do 140 km)

     

    Šlepovanje vozila u slučaju saobraćane nezgode (neograničena kolometraža)

     

    Popravka vozila na putu ( 4 puta do 40 km)

     

    Pravni saveti iz oblasti saobraćaja

     

    Procena vrednosti vozila

     

    Pomoć prilikom traženja rezervnih delova

     

    Izrada plana putovanja

     

    20% popusta na šlepovanje po isteku kilometara obuhvaćenih paketom

     

    Refundacija troškova hotelskog smeštaja do 3 dana, u slučaju saobraćajne nezgode

     

    Refundacija troškova prevoza autobusom/vozom u slučaju saobraćajne nezgode

     

     

    U Evropi:

     

    Šlepovanje vozila u slučaju saobraćane nezgode do prebivališta člana

     

    Popravka vozila na putu ili prevoz do najbližeg servisa

     

    Refundacija troškova hotelskog smeštaja (do 300 eura) u slučaju saobraćajne nezgode

     

    Pravni savet u korespodentnom auto-klubu (do 50 eura)

     

    Kredit za popravku, šlepovanje vozila ili prevoz porodice po garanciji uz depozit (do 1000 eura)

     

    Popusti u sistemu „Show your card“.

     

     

     

    AMSS vam želi srećan i bezbedan put!

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •