•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   • Šta znaš o saobraćaju 2018 PDF Štampa El. pošta
     

    49. Gradsko takmičenje "Šta znaš o saobraćaju"


    U nedelju 13. maja 2018. u Beogradu, u RSC “Pionirski grad”, Kneza Višeslava 27, kao i u 29 okruga Srbije održava se 49. okružno takmičenje „Šta znaš o Saobraćaju“ (ŠZOS). Na njemu će učestvovati najuspešniji osnovci sa opštinskih takmičenja koji će se u nedelju boriti za plasman na državno takmičenje koje će se se održati 25. i 26. maja 2018. godine u Beogradu u Ledenoj hali Pionir, Čarlija Čaplina 39.

    Program sa satnicom gradskog takmičenja u Beogradu možete preuzeti ovde:

     

    Rezultati 49. Gradskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“

    U Pionirskom gradu u Beogradu u organizaciji AMSS uspešno je održano 49. po redu, najstarije i najmasovnije domaće takmičenje osnovaca, “Šta znaš o saobraćaju”. Takmičenje je u teorijskom delu počelo rešavanjem saobraćajnih testova u 09.00, a u 10.00 nadmetanjem u vožnji bicikala, na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

    Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev istakao je na proglašenju pobednika, da su naša deca više puta u protekloj deceniji u evropskom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” bila evropski prvaci, što govori o tome da dosadašnji predan rad nastavnika, dece i organizatora, u kontinuitetu donosi dobre plasmane na evropskim takmičenjima. On je poželeo da se ove godine još bolje pripreme i pokušaju ponovo da odbrane boje Srbije, i predstave našu zemlju u najboljem mogućem svetlu.

    AMSS i AMS Osiguranje godinama uspešno zajednički organizuju akciju “Šta znaš o saobraćaju”, što dokazuje da kao društveno odgovorne institucije značajno doprinose razvoju svesti o saobraćajnoj kulturi kod najmlađih u našoj zemlji. Zato ćemo se i dalje iz godine u godinu truditi da ovo takmičenje bude još masovnije, odnosno da uključimo što više škola iz Srbije i Beograda, rekao je Dejan Jevtić, predsednik Izvršnog odbora u AMS Osiguranju, dodelivši nagrade najboljima na gradskom takmičenju.

    Veliko je zadovoljstvo sresti i nagraditi najbolje poznavaoce saobraćajnih propisa među najmlađima. Oni su najbolji promoteri opšte bezbednosti u saobraćaju rekao je direktor policije, general Vladimir Rebić. Kroz održavanje ovog takmičenja i ostalih aktivnosti moramo i ubuduće zajedno sa Auto-moto savezom i ostalim nadležnim institucijama obezbediti što bolji ambijent, da deca budu bezbedna u saobraćaju. To što je broj škola i dece koja učestvuju u takmičenju svake godine sve veći, ovo takmičenje čini veoma važnim i uspešnim. Čestitam osnovcima učesnicima, želim im sreću i na državnom takmičenju, a posebno na takmičenju u Mađarskoj, gde će predstavljati svoju zemlju, rekao je još Vladimir Rebić.

    Drago mi se što je najstarije takmičenje beogradskih osnovaca ŠZOS održava baš u Pionirskom gradu, najlepšem mestu za takmičenje najmlađih, rekao je Gradski menadžer Goran Vesić. Osnovci su najugroženija kategorija učesnika u saobračaju, zato je važno što su ova deca naučila pravila u saobraćaju i stekla osnovno znanje, jer će tako biti zaštićeni kao najčešće žrtve. Beograd je ovde danas okupio najbolje poznavaoce saobraćaja iz osnovnih škola na jednom mestu, i u ime Grada Beograda ja im čestitam na dosadašnjem plasmanu i želim uspeh na državnom, kao što želim i da se neko od beogradskih pobednika posle državnog prvenstva plasira u reprezentaciju Srbije, koja će predstavljati zemlju na evropskom takmičenju. Zadovoljstvo je znati da su u ovogodišnjem ciklusu takmičenja učestvovale sve beogradske škole, rekao je još Goran Vesić.

    Najuspešniji u generalnom plasmanu u ekipnom delu gradskog takmičenja pokazali su se osnovci sa Zvezdare. Drugi po uspehu su takmičari sa Novog Beograda, a na treće mesto su se plasirala deca osnovnih škola iz Obrenovca. U pojedinačnom nadmetanju za učešće u nacionalnom finalu, koje će se u Beogradu održati 25. i 26. maja, u ekipu Beograd 1 plasirali su se učenici Andrej Todorović sa Zvezdare ( B), Mirko Tomović (C) iz Obrenovca, Nina Polić (B) sa Zvezdare i Aleksandra Pantović (C) takođe sa Zvezdare. Mesto u ekipi Beograd 2 svojim rezultatom obezbedili su Igor Rakočević (B) sa N. Beograda, Nemanja Tomović iz Obrenovca, Anđela Miljević iz Zemuna i Anđelina Mandić iz Obrenovca.

    Posle nacionalnog finala, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10 - 12 godina) predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA (Svetska automobilska federacija) prvenstvu, koje će se ove godine održati početkom septembra u Budimpešti.

    Ovo takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i ove godine održano uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

    Za ovogodišnji 49. ciklus takmičenja AMSS je odštampao 300 000 saobraćajnih testova koji su distribuirani do osnovnih škola preko poslovih jedinica AMSS i školskih uprava i Ministarstva prosvete.Testovi su štampani na srpskom, kao i na šest jezika nacionalnih manjina u Srbiji, na Mađarskom, Rumunskom, Rusinskom, Hrvatskom, Slovačkom i Albanskom.

    Na evropskom takmičenju u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope Srpska reprezentacija, sastavljena od dve devojčice i dva dečaka, uzrasta od 10-12 godina (B) osvojila je u predhodnom periodu čak dve zlatne medalje. U Norveškoj 2014. i u Crnoj Gori 2013. godine, a bronzano odličje im je izmicalo za samo jedan poen čak tri puta! U Austriji 2015., Češkoj 2016. i Albaniji 2017. godine.

    U skladu sa evropskim standardima u testove su ove godine uvedena nova poglavlja, sa simulacijom realnih situacija u saobraćaju. Testovi će biti teži nego predhodnih godina, a na poligonima spretnosti postavljeni su novi elementi. Same pripreme za evropsko će takođe biti dinamičnije, tako da se od naše ekipe ponovo očekuje visok plasman.

    Pojedinačni plasman (.pdf)

    PlasmanB (.pdf)

    PlasmanC (.pdf)

    Generalni plasman (.pdf)

    Obaveštenje za učesnike na 49. državnom takmičenju učenika osnovnih škola
    “Šta znaš o saobraćaju” 2018

    Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" je u Kalendaru takmičenja učenika osnovnih škola Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kao takvo obavezno je za organizaciju u svim osnovnim školama u Srbiji. Ekipu okruga čine najuspešniji pojedinci na okružnim takmičenjima, po jedna devojčica i jedan dečak u «B» i u «C» starosnoj grupi - ukupno četiri takmičara. U starosnoj grupi «B» su takmičari rođeni od 01.01.2006.- 31.12.2008. godine. U starosnoj grupi «C» su učenici rođeni do 01.01.2005. godine.

    Takmičari su obavezni da na takmičenje ponesu đačku knjižicu, sa slikom, overenu u školi. Okružnu ekipu na Državnom takmičenju (Republičkoj smotri) prati dvoje pratilaca suprotnog pola. Obaveze pratilaca su:
    1. da, po dobijanju detaljnih informacija od Organizatora Takmičenja, o tome obaveste takmičare, njihove roditelje i školu,
    2. s obzirom na to da u skladu sa pravilima Ministarstva prosvete za organizaciju     takmičenja učenika osnovnih škola, troškove puta i boravka takmičara i pratilaca snose     škole i lokalna uprava, obaveza pratilaca je da organizuju, kroz komunikaciju sa svojom     školom, školama takmičara i lokalnim upravama (opštinama) obezbeđenje sredstava za     pokriće troškova puta i boravka ekipe (takmičara i pratilaca) na takmičenju,
    3. da u komunikaciji sa organizatorima takmičenja i Glavnim sudijom obezbede učešće takmičara svoje ekipe u svim disciplinama u skladu sa Pravilnikom i Programom     takmičenja,
    4. da vode računa o bezbednosti i ponašanju članova svoje ekipe sve vreme tokom boravka na takmičenju,
    5. da na finalno državno takmičenje ponesu i organizatorima dostave detaljan izveštaj o     realizaciji okružnog takmičenja.

    Molimo sve pratioce ekipa da pre polaska, još jednom, pogledaju Pravilnik takmičenja. Pravilnik može da se preuzme na internet sajtu AMSS: www.amss.org.rs - na stranici “Šta znaš o saobraćaju”.

    Obaveštavamo vas da su smeštaj i ishrana rezervisani u Domu učenika srednje železničke škole, u Zdravka Čelara 14, dogovorena cena za ručak, večera, noćenje, doručak, ručak 2.630,00 + boravišna taksa (155,00/odrasli i 77,50/deca do 15 godina starosti). Za regulisanje troškova porebno je da kontaktirate gospođu Svetlanu Šarčević na broj 063/698491. S obzirom na to da će praktični deo takmičenja biti realizovan u Hali Pionir, koja je u blizini ovog Doma,  preporučujemo  da iskoristite mogućnost smeštaja u njihovom prostoru.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •