Greška
Ministarstvo i AMSS održali reč: Besplatna ugradnja ručnih komandi za sve one kojima su neophodne Štampa

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galerije/rucne_komande is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Na održanoj konferenciji za medije, u Hali 1 Beogradskog sajama, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Auto-moto savez Srbije predstavili su sertifikovane ručne komande za osobe sa invaliditetom za koje je Ministarstvo krajem prošle godine opredelilo sredstva, u okviru projekta ,”Jednaki u saobraćaju”, za nabavku, ugradnju i servis za sve one kojima su potrebne, a AMSS je omogućio da se u AMSS CMV izvrše besplatna ispitivanja i izdavanje uverenja potrebnog za registraciju ovih vozila. 
 
Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Mihajlo Pajević, istakao je da je prošle godine pokrenuta kampanja kojom bi bilo omogućeno da ručne komande za osobe sa invaliditetom postanu ortopedska pomagala, a koju su Ministarstvo i AMSS prepoznali i obećali da će podržati. Danas je prvih 20 vozila članova Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije dobilo vaučere i zahvalan sam ministru Vulinu što je održao reč, kao i predsedniku AMSS Butuliji za sve što su uradili da zaista budemo jednaki u saobraćaju.
 
Do danas su osobe sa invaliditetom prilagođavale automobile svojim potrebama samostalno, i bez obzira na njihovu snalažljivost takvo postupanje nije bezbedno i nosi sa sobom veliki rizik za sve učesnike u saobraćaju, čija nam je bezbednost na prvom mestu, istakao je predsednik AMSS, Mirko Butulija. Godinu dana od pokrenute inicijative, imamo rešenje problema, sertifikvane ručne komande i novoformirani AMSS CMV Centar za proveru vozačkih sposobnosti kako bi pomoću simulatora vožnje i uređaja za procenu vozačke sposobnosti dobili tačne podatke o neophodnom stepenu prilagođavanja za svakog pojedinca koji prođe testiranje, rekao je Butulija.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, naglasio je ovom prilikom da osobe sa invaliditetom nisu ljudi sa posebnim potrebama, već osobe koje svoje potrebe zadovoljavaju na specifičan način, a zadatak države i društva jeste upravo da omogući zadovoljavanje tih potreba. Zahvaljujući AMSS, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima centar u kome je moguće vršiti ne samo proveru vozačkih sposobnosti osoba sa invaliditetom, već i vršiti njihovu obuku. U cilju ostvarivanja neophodnih uslova za bezbedno učešće u soabraćaju, besplatna ugradnja ručnih komandi će biti obezbeđena za sve one kojima su neophodne, istakao je Vulin.
 
AMSS nastavlja rad na vraćanju mobilnosti osobama sa invaliditetom zajedno sa Međunarodnom automobilskom federacijom – FIA, u čemu ima punu podršku i Ministarstva za rad i Saveza paraplegičara i kvardiplegičara Srbije.
{gallery}/galerije/rucne_komande/{/gallery}