AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

AMS Srbije u evropskom programu testiranja pešačkih prelaza

Auto-moto savez Srbije realizovao je, u saradnji sa EuroTEST programom ocenjivanje standarda bezbednosti pešačkih prelaza u Beogradu.

Testirano je 10 pešačkih prelaza u gradskoj zoni u kojoj su zastupljene pešačke aktivnosti, javni saobraćaj, komercijalne i turističke aktivnosti u blizini Vukovog spomenika, Pravnog fakulteta, Cvijićeve i ulice Kraljice Marije i to u toku dana u trajanju 5 sati i tokom noći u trajanju od 2 sata.Inspektori iz Italijanskog automobulskog kluba, ACI, uz podršku saradnika iz Auto-moto saveza Srbije uradili su sva potrebna merenja, fotografisanja, snimanja i utvrdjivanje geometrijske širine glavnih elemenata pešačkih prelaza i to u najbezbednijim mogućim uslovima, bez ometanja i zaustavljanja saobraćaja.

Ovaj pan-evropski program EuroTEST program finansira FIA Fondacija i ovog leta sličnim testiranjem biće obuhvaćeno, pored Beograda, dvadesetak evropskih gradova – Barselona, Beč, Minhen, Pariz, Ljubljana, Zagreb, Prag i drugi. Očekuje se da dobijeni podaci budu obradjeni krajem leta, a da na jesen dobijemo ocenu bezbednosti pešačkih relaza u Beogradu i ostalim evropskim metropolama, kao i preporučene mere koje će doprineti da pešački prelazi postanu sigurna i bezbedna mesta.

Auto-moto savez Srbije opredelio se da i na ovaj način doprinese obezbedjivanju uslova za porast bezbednosti saobraćaja na putevima, a posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju kao što su pešaci. Podsetimo, svake godine, u Evropi smrtno strada više od 8000 pešaka, najčešće u naseljenim mestima i pri tome svaki četvrti pešak izgubi život upravo na pešačkom prelazu. To bi se moglo izbeći uz dobro planiranje, dizajniranje, obeležavanje pešačkih prelaza, njihovu dobru uočljivost i osvetljenost, i takvu organizaciju koja će maksimalno smanjiti mogućnost opasnih i konfliktnih situacija izmedju pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju.

INFO I POMOĆ: 1987