AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

Evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja

U konkurenciji od 21 ekipe iz evropskih zemalja, naši osnovci našli su se među deset najboljih osvojivši deveto mesto.

Takmičenje je obuhvatalo dva teorijska testiranja, četiri poligonske vožnje i dve fakultativne discipline. Ove godine, prvo mesto pripalo je deci Letonije, drugo, ekipi Češke, a treće "posadi" iz Rusije. Iza naše ekipe ostale su reprezentacije Austrije, Nemačke, Švajcarske, Finske, Španije, Hrvatske i drugih.

Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" već tradicionalno se održava u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije u organizaciji Auto-moto saveza
Srbije i Društva nastavnika tehnićkog obrazovanja Srbije, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, auto-moto drustava, škola i sponzora.

Evropski sistem takmičenja ima izvesne specifičnosti u odnosu na domaće. Teorijski deo - testiranje, izvodi se putem video-bima na kojem se mališanima pokazuje slika i pitanje na više jezika, a oni odgovaraju ekipno u odredjenom, pravilima propisanom, vremenu, dok poligon praktičnog ponašanja sadrži par novih zadataka koji zahtevaju izuzetnu spretnost i tehniku upravljanja biciklom. Posebne pripreme naše male ekipe organizovane su od 09. do 11. septembra u Beogradu, pod avalskim tornjem, u planinarskom domu "Ćarapicev brest".

U pratnji naše reprezentacije 12-godišnjaka, pored njihovih nastavnika tehničkog obrazovanja, bili su i predstavnici Društva nastavnika
tehničkog obrazovanja Srbije i AMS Srbije.

Takmičenje u Turku bilo je izuzetno dobro organizovano po oceni mališana, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima - takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.

INFO I POMOĆ: 1987