AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

Uspešno održana Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija

 organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS), Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS), Sportskog auto-moto saveza Beograda (SAMS), Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije (SSS), “AMS Osiguranje” a.d.o. Beograd, i uz pokroviteljstvo Grada Beograda, danas je na čuvenoj stazi Ušće otvorena kružna auto trka “Nagrada Beograda Ušće 2019 – Memorijal Mirko Butulija”. Tom prilikom svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik AMSS Dejan Stojić, direktor policije MUP RS Vladimir Rebić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon čega je svečano otvorena trka, i dodeljene nagrade najuspešnijima u prvoj diviziji.

“Zadovoljstvo mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na današnju kružnu trku na Ušću. Samo takmičenje koje bez sumnje predstavlja veliku atrakciju, oduvek je okupljalo veliki broj takmičara, iz zemlje i regiona, i publike koja želi da oseti i bude deo atmosfere”, istakao je Stojić na svečanom otvaranju trke i zahvalio se svima na podršci. “Od ove godine, ova manifestacija će se održavati kao memorijal, u čast našeg tragično stradalog predsednika Mirka Butulije, velikog ljubitelja auto i moto sporta, zahvaljujući kome su ovi sportovi u Srbiji nastavili svoj razvojni put. Naš zadatak kao AMSS, ali i moj kao bivšeg takmičara, jeste da nastavimo taj razvojni put na najbolji mogući način, da ostanemo dosledni njegovoj ideji, a verujem da ćemo uz podršku svih vas u tome i uspeti i da će Ušće dobiti veći značaj u međunarodnim okvirima”, dodao je Stojić i tom prilikom posthumno dodelio Mirku Butuliji priznanje za izuzetan doprinos u organizovanju i razvoju auto i moto sporta u Srbiji.

Generalni sekretar AMSS Milan Nikolić dodelio je priznanje za doprinos razvoju i afirmaciji auto sporta u Srbiji direktoru policije MUP RS Vladimiru Rebiću.

Priznanje za doprinos razvoju i afirmaciji auto sporta u Srbiji uručeno je i ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji je imao tu čast da zvanično proglasi trku otvorenom. Podsećajući na značaj rada Mirka Butulije na organizovanju i razvoju auto sporta u Srbiji, poželeo je svim takmičarima sreću na predstojećoj trci. “Budite fer sportisti i ljudi, ništa ispod toga nije prihvatljivo”, poručio je Vulin.

Na stazi dugačkoj 2.310 metara na ušću Save i Dunava, nastupilo je stotinu vozača koji su nakon treninga u subotu, u nedelju otpočeli borbu za pehare. Vozilo se pet divizija, dok je šesta divizija bila  u čuvenoj klasi “fiće”.  Ove godine vozio se i Twingo kup.

Pravo iznenađenje za sve prisutne je vozač formule 3 Italijan Paolo Brajnik, koji se takmiči pod našom licencom, a koji je u nameri da se formula vrati na naše staze pozvan, da kao počasni gost ove manifestacije napravi krug na Ušću – što je na radost prisutnih i učinio!

“Nagrada Beograda Ušće 2019 – Memorijal Mirko Butulija”, kao tradicionalno evropsko takmičenje u auto sportu, boduje se za plasman Centralno-evropske zone, kao i za Šampionat BiH, zajedno sa Šampionatom i Kupom Srbije.  

  • Pobeda u prvoj diviziji pripala je Nikoli Miljkoviću.
  • Najbrži u drugoj diviziji bio je Jasmin Hrnić, dok je u trećoj diviziji, odnosno Tvingo kupu, trijumfovao David Malinovski.
  • Dragan Filipović uzeo je titulu u četvrtoj diviziji, a u petoj je slavio Časlav Tošić.

INFO I POMOĆ: 1987