AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

Uspešno završen 52. Srbija reli u Vrnjačkoj Banji

U organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS), Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS) i Grada Vrnjačka Banja, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta (MOS) i “AMS Osiguranja” a.d.o, za vikend je uspešno održan 52. po redu Srbija reli, jedno od najpopularnijih takmičenja na ovim prostorima. Takmičenje je svečano otvoreno, ceremonijalnim startom, u petak, na gradskom trgu u Vrnjačkoj Banji, dok su u nedelju, nakon dva dana uzbudljive vožnje, dodeljene nagrade najboljima.

Kao domaćin ovog takmičenja, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović na otvaranju relija istakao je da mu je izuzetna čast što se Srbija reli, kao najveće automobilsko takmičenje u regionu, već drugu godinu za redom održava u Vrnjačkoj Banji. “Poštovani ministre, dragi učesnici, dragi gosti, zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime opštine i da vas pozovem da svi učestvujemo u naredna dva dana ili bar posmatramo takmičenje. Vrnjačka Banja ide ka razvoju turizma i sporta. Navijamo za naše, a svi koji su prvi put tu, želim da uživate, ponesete lepe uspomene i vratite se ovde i sledeće godine”, rekao je Đurović.

Prisutnima se tom prilikom obratio i predsednik AMSS Dejan Stojić koji je istakao da se Auto-moto savez Srbije iz godine u godinu dokazuje u podizanju nivoa kvaliteta organizacije ovakvih događaja, stvarajući atmosferu evropskog takmičenja. “Zalaganje i ljubav prema auto sportu doveli su do toga da Srbija postane zemlja prepoznatljiva po ovom reliju. Ponosan sam što AMSS uspeva već više od pola veka da održi ovo najstarije međunarodno takmičenje i hvala svima koji su svojim radom i trudom zadržali kontinuitet ovog takmičenja i podigli ga na nivo kakav danas ima i zaslužuje”, rekao je Stojić poželevši sreću takmičarima.

Čast da zvanično otvori ovo takmičenje pripala je ministru odbrane Aleksandru Vulinu koji je čestitao domaćinu i organizatorima na dobro obavljenom poslu. “Dragi sportisti, građani Srbije, mnogo je gostiju iz inostranstva, dajte sve od sebe da požele da se vrate ovde. Srbija uvek ide na pobedu i nemojte baš da budete toliko dobri domaćini da ne pobedimo”, rekao je ministar Vulin propustivši kroz start prvo vozilo.

Ove godine Srbija reli okupio je 45 posada, a osim takmičara iz Srbije, učestvovale su i posade iz Bugarske, Mađarske, Turske, Švedske, Hrvatske, pa čak i Japana. Poseban značaj i kvalitet takmičenju dalo je učešće takmičara Dušana Borkovića, koji se posle deset godina pauze vratio na reli staze i učinio da posle 27 godina imamo pobednika iz Srbije.

Posle dva dana vožnje na zahtevnim stazama Goča i Kopaonika, prvo mesto u genealnom plasmanu Evropskog reli trofeja pripalo je posadi iz Srbije koju su činili vozač Dušan Borković i suvozač Igor Marković. Drugo mesto je zauzela je posada iz Mađarske, Janos Puškadi i Barnabas Godor i na trećem mestu je na ovogodišnjem reliju završila je posada iz Bugarske koju su činili Miroslav Angelov i Georgi Gadžev

Iz sezone u sezonu, ova manifestacija dobija na značaju zbog uticaja na razvoj automobilizma, sporta i turizma u Srbiji. Daleke 1967. godine održan je prvi "YU reli". AMSS je potom 1988. godine uspešno preuzeo organizaciju, a 2008. godine ovo takmičenje dobija novo ime -"Srbija reli". Srbija reli se boduje za  Evropski reli trofej, Šampionat Srbije, Šampionat Bugarske i Šampionat BiH.

INFO I POMOĆ: 1987