ZAVRŠENO 40. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U petak i subotu, 29. i 30. maja u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 40. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Finskoj, sredinom septembra.

Pokrovitelj ovog 40. tradicionalnog takmičenja bila je Skupština grada Beograda, a učestvovalo je ukupno 107 osnovaca iz 27 okruga podeljenih u dve starosne grupe od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

Takmičenje je svečano otvorio predsednik Skupštine grada Beograda, Aleksandar Antić, da bi, potom, osnovci pokazali svoje teorijsko poznavanje saobraćajnih propisa rešavanjem testova u Skupštinskoj sali. Drugog dana takmičenja, na dva poligona na prostoru Donjeg grada Kalemegdanske tvrdjave mališani su se nadmetali na poligonima praktičnog ponašanja u saobraćaju i vožnji bicikala na poligonu spretnosti.

Pošto je konkurencija bila vrlo jaka a takmičari veoma spretni, dva dečaka imala su isti broj poena, pa su se Silvester Forgo iz O.Š. „Aleksa Šantić“ iz Kaludjerice i Dušan Mladenović iz O.Š. „ Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, nadmetali u repasažu, koji je podrazumevao što sporiju vožnju na stazi dugoj 10 metara i širokoj 60 cm, sa postavljenim stubićima. Bolji je bio dečak iz Niškog okruga koji je u tri pokušaja bio sporiji i pri tom nije oborio nijedan stubić i nije spustio nogu, pa je na taj način osvojio mesto u reprezentaciji koja će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

Ove godine Srbiju će na Evropskom takmičenju u Finskoj, u gradu Turku od 11. do 14. septembra, predstavljati ekipa od dve devojčice i dva najuspešnija dečaka uzrasta od 10 do 12 godina:

1. Aleksandar Ristić, Sremski okrug, O.Š. ,,Boško Palkovljević Pinki,, S.Mitrovica, osvojio 296 od maksimalnih 300 poena

2. Marija Stojanović, Niški okrug, O.Š. ,,Branko Miljković,, Niš, osvojila 295 poena

3. Petra Jovanović, Zaječarski okrug , O.Š. ,,Desanka Maksimović,, Zaječar, osvojila 294 poena

4. Dušan Mladenović, Niški okrug, O.Š. ,,Ivan Goran Kovačić,, Niška Banja, osvojio 294 poena


INFO I POMOĆ: 1987