Sve za vozače - Saveti - Vozite bezbedno

Vozite bezbedno

Pregled tehničke ispravnosti vozila urađen na vreme je pretpostavka bezbednog putovanja automobilom. Prekontrolišite pre puta tehničku ispravnost vozila: upravljački sistem, svetla, kočioni sistem i rad motora, a obavezno servisirajte redovno klima uređaj. Pored toga, proverite da li imate svu potrebnu putnu dokumentaciju i međunarodna vozačka dokumenta. Proverite do kada važi vozačka dozvola, da li imate AMSS Super člansku karticu, podsetite se saobraćajnih propisa. Pred put uvek treba na vreme proveriti pneumatike i pritisak u njima. Bez rezervnog točka, ali i rezervne rashladne tečnosti ne polazite ni na kraće putovanje! Koristite leti klima uređaj, ali tako da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu bude oko 7 stepeni.

Vožnja u zimskim uslovima

Vožnja u zimskim uslovima je zahtevna, ali uz poznavanje propisa, osnovnih pravila i dobru koncentraciju izbećićete mnoge opasne i neprijatne situacije. Tako će se smanjiti rizik i opasnost u saobraćaju. Automobil mora da bude pre svega tehnički ispravan i u tom smislu treba prvenstveno proveriti:

  • kočnice, 
  • uređaje za osvetljavanje, 
  • akumulator, 
  • brisače i
  • temperaturu smrzavanja tečnosti u sistemu za hlađenje.

Obavezno korišćenje zimskih pneumatika

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima predviđa da od 01. novembra do 01. aprila, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje 4 mm, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice. 
Od 01. aprila vozači nisu više u obavezi da koriste propisanu zimsku opemu na vozilu. Saobraćajna policija neće kažnjavati ukoliko su na vozilu i dalje zimski pneumatici, ali stručnjaci tvrde da se oni  u letnjim uslovima brže troše, pa je isplativije ipak zameniti ih letnjim. Letnji pneumatici imaju šaru dubine 1,6 mm, a tvrđi su od zimskih i dizajnirani tako da podnose visoke temperature.Vulkanizeri preporučuju i da se letnje gume pune azotom koji je gušći od vazduha, pa ne moraju često da se dopunjuju a teže se zagrevaju na visokim letnjim temperaturama. Tako im se produžava vek trajanja.

Korisno posle zime

Posle zimskog režima vožnje dobro je odmah prekontrolisati tehničku ispravnost, upravljački sistem, svetla i kočioni sistem, rad motora i obavezno servisirajte klima uređaj.

Prilikom vožnje imajte u vidu dvotočkaše, koji sa lepim vremenom izlaze u saobraćaj u većem broju nego u zimskoj sezoni, a spadaju u najugroženije grupe učesnika u saobraćaju.

AMSS uvek uz Vas

Pozovite  Operativni centar AMSS na 1987 (iz inostranstva +381 11 3331200) za sve informacije o stanju na putevima, predloženu rutu, savet ili pomoć na putu. Ne zaboravite da, ne samo putem našeg dežurnog broja 1987, već i na našoj mapi prohodnosti puteva, možete dobiti sve ažurne informacije  o radovima na putu, vremenskim prilikama, naplatnim rampama i drugim  korisnim informacijama. 

INFO I POMOĆ: 1987