Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2007

22. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

Španija, San Lorenco de el Eskorijal, 7-10. septembar 2007.

Ekipa Srbije – AMSS osvojila je prvo mesto na 22. FIA takmičenju u poznavanju saobraćaja!

Ekipu su činili učenici osnovnih škola iz Srbije, najuspešniji na finalnom državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“, koje je održano početkom juna u Somboru: Maja Ćalić (Zemun), Jovana Rakić (Požarevac), Aleksa Đurović (Zemun) i Nikola Mladenović (Požarevac). Treneri ekipe bili su Zlatko Golić (Zemun) i Vladan Vidojević (Požarevac).

U izuzetnoj konkurenciji 23 ekipe iz 22 zemlje, dobro organizovano takmičenje je proteklo u znaku izvanrednog nadmetanja, neizvesnog do poslednje takmičarske discipline. Već posle prvog dela takmičenja poenima se izdvojilo 7-8 ekipa, među kojima je bila i naša. U nastavku, uzbuđenje i takmičara i publike je kulminiralo, svaki negativan poen je menjao plasman. Ekipa Rusije, koja je važila za jednog od favorita najviše problema imala je na testu poznavanja saobraćajnih pravila, a devojčice i dečaci Češke, na poligonu spretnosti. Takmičari Srbije – AMSS u tim trenucima pokazali su najviše znanja, veštine i samopouzdanja. Konačno, jedan poen je odlučio pobednika i ekipa Srbije – AMSS, po prvi put, se popela na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Treba reći da je ovaj uspeh, pored izuzetne pripremljenosti članova ekipe, rezultat i kontinuiranog kvalitetnog rada, entuzijazma i stručnosti više od 400 hiljada učenika i nastavnika osnovnih škola u Srbiji, koji su tokom prošle godine učestvovali na školskim, opštinskim, okružnim i državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“.

Značajan doprinos imala je i aktivnost Tima za bezbednost dece u saobraćaju, formiranog sredinom 2006. godine, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstava prosvete, unutrašnjih poslova, infrastrukture i zdravlja, Auto-moto saveza Srbije, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i Crvenog krsta Srbije, kao i više eksperata iz ove oblasti. Tim je koordinirao i unapredio aktivnosti pomenutih institucija i organizacija na nivou države i lokalnom nivou. Najbolji pokazatelj je da je u protekloj godini broj dece osnovnoškolskog uzrasta koji učestvuju u programima edukacije iz oblasti saobraćajne kulture i bezbednog ponašanja u saobraćaju, povećan za više od tri puta. Nastavak tih aktivnosti, sasvim izvesno, imaće za rezultat, u narednom periodu sačuvano zdravlje i živote hiljada naše dece, koja će znati i umeti da se sami bezbedno kreću u saobraćaju.

PLASMAN EKIPA

Plasman

Zemlja

Klub

Broj poena

1

Srbija

AMSS

633

2

Češka

UAMK

632

3

Letonija

LAMB

628

4

Bosna i Hercegovina

BIHAMK

627

5

Slovačka

SATC

624

6-7

Bugarska

UAB

619

6-7

Rusija

RAS

619

8

Mađarska

MAK

617

9

Švajcarska

TCS

613

10-11

Makedonija

AMSM

605

10-11

Litvanija

LAS

605

12

Hrvatska

HAK

604

13

Austrija

OAMTC

600

14-15

Poljska

PZM

599

14-15

Crna Gora

AMSCG

599

16

Slovenija

AMZS

592

17

Nemačka

ADAC

591

18

Finska

AL

554

19

Španija

RACE

542

20

Francuska

FFCT

538

21

Holandija

ANWB

529

22

Norveška

NAF

519

23

Španija

RACC

486

38. REPUBLIČKA SMOTRA "ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU"

U Somboru je 1. i 2. juna održana 38. Republička smotra učenika osnovnih škola Srbije "Šta znaš o saobraćaju". Učestvovalo je 108 učenika iz 25 okruga u Srbiji i iz dve beogradske ekipe. Uz organizatora, Auto-moto savez Srbije, kome su pomogli brojni sponzori i prijatelji, ljubazni domaćini bili su ljudi iz somborskog auto-moto kluba "Magnet". Po dolasku, smeštaju i posle sastanka vođa ekipa sa glavnim sudijom, održana je prva disciplina - test iz poznavanja saobraćajnih propisa. Na platou ispred zgrade Skupštine opštine Sombor, starog zdanja u kojem je nekada bilo sedište županije, 38. republičku smotru učenika osnovnih škola Srbije "Šta znaš o saobraćaju" svečano je otvorio predsednik SO Sombor gospodin Slavković. U prelepom parku pored opštine bili su poligoni ispita spretnosti i praktičnog ponašanja u saobraćaju. I pored vrućeg sparnog dana, takmičari su imali debelu hladovinu, zahvaljujući visokim stoletnim stablima drveća kojima Sombor obiluje, uz mnogo drugih zelenih, lepo uređenih površina, što ga svrstava u jedan od najlepših gradova Vojvodine.

U ekipnom plasmanu Grupa B najbolji su bili Braničevski okrug, ekipa Beograd 1 i Nišavski okrug. U ekipnom plasmanu Grupa C opet je trijumfovao Braničevski, ispred Timočkog i Borskog okruga. I u generalnom plasmanu, deca iz Braničevskog okruga bila su najbolja, a na pobedničko postolje popeli su se Sanja Jovanović, Ilija Perić, Nikola Mladenović i Jovana Rakić. Drugi u generalnom plasmanu bili su Aleksa Đurović, Srđan Majdanac, Maja Ćalić i Maša Majdanac iz ekipe Beograd 1. Na treće mesto plasirali su se Timočanii, Marija Popović, Lazar Paunović, Marko Janković i Jovana Mitić. Ekipu Srbije na evropskoj smotri "Šta znaš o saobraćaju", koja će se održati početkom septembra u španskoj prestonici Madridu, predstavljaće Maja Ćalić i Aleksa Đurović iz ekipe Beograd 1 i Jovana Rakić i Nikola Mladenović iz Braničevskog okruga. Jednom broju takmičara povoljan plasman na republičkoj smotri iz poznavanja saobraćaja omogućio je dodatne poene pri upisu u srednje škole, što se praktikuje od ove godine. Tokom dvodnevnog boravka u Somboru, đaci su, pored takmičenja, pogledali pozorišnu predstavu, a u svečanoj sali opštine predstavljena im je bogata istorija grada Sombora i njegovih znamenitosti. Kao na gradskoj i okružnim, i na republičkoj smotri "Šta znaš o saobraćaju" potpisivana je peticija "Učinimo puteve bezbednim" , a u okviru svetske kampanje za povećanje bezbednosti na putevima. Posle takmičenja na poligonima i obrade rezultata, održano je, uz svečani ručak u somborskom Hrvatskom kulturno-umetničkom društvu "Vladimir Nazor", proglašenje pobednika i promocija srpske ekipe za Evropu.

Uspešan organizator - AMSS, kome su pomogli brojni prijatelji i sponzori, kao i velikim delom somborski AMK "Magnet", obezbedio je, pored medalja, diploma i pehara, vredne nagrade. Uz knjige, fotoaparate, satove, makete automobila i bicikle, najvrednija nagrada - kompjuter pripala je Marku Pajiću iz ekipe Beograd 2.

GRADSKA SMOTRA "ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU"

U prijatnom ambijentu Pionirskog grada, u subotu 12. maja 2007. održana je Gradska smotra učenika osnovnih škola Beograda "Šta znaš o saobraćaju" koju već tradicionalno, u maju, organizuje Auto-moto savez Srbije, uz pomoć brojnih prijatelja i sponzora.

Ove godine, beogradsko takmičenje osnovaca u poznavanju saobraćaja održano je 38. put i to u momentu dok traje svetska kampanja pod nazivom "Učinimo puteve bezbednim". U ovu kampanju Auto-moto savez Srbije uključio se sarađujući sa MUP Srbije, odnosno Upravom saobraćajne policije, Ministarstvima prosvete i saobraćaja, kroz razne akcije i manifestacije, kao i potpisivanjem peticije koja će biti upućena generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, a sve u cilju smanjenja broja stradalih na putevima, što je svetski problem. Peticiju su potpisivali i učesnici smotre "Šta znaš o saobraćaju" koja je na nivoima od školskih, preko opštinskih, gradskih, okružnih i republičke, sve do evropske jedan od najvažnijih vidova edukacije najmlađih za njihovo bezbedno učešće u saobraćaju.

Uz prisustvo predstavnika MUP-a Srbije, Ministarstva prosvete i saobraćaja, Republičkog saveta za bezbednost saobraćaja, 38. finalnu smotru učenika osnovnih škola Beograda otvorio je podpredsednik AMSS profesor Čedomir Duboka, a takmičenje se odvijalo u tri discipline - rešavanju testova, poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju. Između ostalih, na poligonima i pri rešavanju testa, sudije su bili saobraćajni policajci. U ekipnom plasmanu, grupa "B" uzrast od 10-12 godina na beogradskoj smotri u Pionirskom gradu najbolji su bili đaci osnovnih škola iz Zemuna, Grocke i Surčina. U grupi "C" uzrast od 12-14 godina pobedili učenici osnovnih škola iz Zemuna, Grocke i sa Zvezdare.

Isti redosled opština, Zemun, Grocka, Zvezdara, bio je i u generalnom plasmanu. U pojedinačnom plasmanu trijumfovali su Maja Ćalić, Maša Majdanac, Marko Pajić, Srđan Majdanac, Aleksandra Vagić, Aleksa Đurović, Marija Janićijević i Luka Knežević. Ovih četiri dečaka i četiri devojčice predstavljaće Beograd na Republičkoj smotri "Šta znaš o saobraćaju" koja će se održati početkom juna u Somboru. Po propozicijama takmičenja, izabrani su i najbolji literarni, likovni, modelarsko-maketarski i foto radovi sa temama iz saobraćaja. Pobednicima su, uz pehare, medalje i diplome, pripale lepe i vredne nagrade, a kao i uvek, deca su se najviše obradovala novim biciklima.

INFO I POMOĆ: 1987