Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2009

24. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

Osnovci iz Srbije upravo su se vratili iz Finske, sa međunarodnog, 24. FIA evropskog takmičenja u poznavanju saobraćaja. Aleksandar Ristić iz Sremske Mitrovice, Marija Stojanović iz Niša, Petra Jovanović iz Zaječara i Dušan Mladenović iz Niške Banje, branili su boje Srbije u finskom gradu Turku nakon što su se pokazali kao najbolji na državnom takmičenju "Šta znaš u saobraćaju", održanom krajem maja u Beogradu.

U konkurenciji od 21 ekipe iz evropskih zemalja, naši osnovci našli su se među deset najboljih osvojivši deveto mesto.

Takmičenje je obuhvatalo dva teorijska testiranja, četiri poligonske vožnje i dve fakultativne discipline. Ove godine, prvo mesto pripalo je deci Letonije, drugo, ekipi Češke, a treće "posadi" iz Rusije. Iza naše ekipe ostale su reprezentacije Austrije, Nemačke, Švajcarske, Finske, Španije, Hrvatske i drugih.

Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" već tradicionalno se održava u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehnićkog obrazovanja Srbije, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, auto-moto drustava, škola i sponzora.

Evropski sistem takmičenja ima izvesne specifičnosti u odnosu na domaće. Teorijski deo - testiranje, izvodi se putem video-bima na kojem se mališanima pokazuje slika i pitanje na više jezika, a oni odgovaraju ekipno u odredjenom, pravilima propisanom, vremenu, dok poligon praktičnog ponašanja sadrži par novih zadataka koji zahtevaju izuzetnu spretnost i tehniku upravljanja biciklom. Posebne pripreme naše male ekipe organizovane su od 09. do 11. septembra u Beogradu, pod avalskim tornjem, u planinarskom domu "Čarapićev brest".

U pratnji naše reprezentacije 12-godišnjaka, pored njihovih nastavnika tehničkog obrazovanja, bili su i predstavnici Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i AMS Srbije.

Takmičenje u Turku bilo je izuzetno dobro organizovano po oceni mališana, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima - takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.

40. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U petak i subotu, 29. i 30. maja u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 40. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Finskoj, sredinom septembra.

Pokrovitelj ovog 40. tradicionalnog takmičenja bila je Skupština grada Beograda, a učestvovalo je ukupno 107 osnovaca iz 27 okruga podeljenih u dve starosne grupe od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

Takmičenje je svečano otvorio predsednik Skupštine grada Beograda, Aleksandar Antić, da bi, potom, osnovci pokazali svoje teorijsko poznavanje saobraćajnih propisa rešavanjem testova u Skupštinskoj sali. Drugog dana takmičenja, na dva poligona na prostoru Donjeg grada Kalemegdanske tvrdjave mališani su se nadmetali na poligonima praktičnog ponašanja u saobraćaju i vožnji bicikala na poligonu spretnosti.

Pošto je konkurencija bila vrlo jaka a takmičari veoma spretni, dva dečaka imala su isti broj poena, pa su se Silvester Forgo iz O.Š. „Aleksa Šantić“ iz Kaludjerice i Dušan Mladenović iz O.Š. „ Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, nadmetali u repasažu, koji je podrazumevao što sporiju vožnju na stazi dugoj 10 metara i širokoj 60 cm, sa postavljenim stubićima. Bolji je bio dečak iz Niškog okruga koji je u tri pokušaja bio sporiji i pri tom nije oborio nijedan stubić i nije spustio nogu, pa je na taj način osvojio mesto u reprezentaciji koja će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

Ove godine Srbiju će na Evropskom takmičenju u Finskoj, u gradu Turku od 11. do 14. septembra, predstavljati ekipa od dve devojčice i dva najuspešnija dečaka uzrasta od 10 do 12 godina:

 • Aleksandar Ristić, Sremski okrug, O.Š. ,,Boško Palkovljević Pinki,, S.Mitrovica, osvojio 296 od maksimalnih 300 poena
 • Marija Stojanović, Niški okrug, O.Š. ,,Branko Miljković,, Niš, osvojila 295 poena
 • Petra Jovanović, Zaječarski okrug , O.Š. ,,Desanka Maksimović,, Zaječar, osvojila 294 poena
 • Dušan Mladenović, Niški okrug, O.Š. ,,Ivan Goran Kovačić,, Niška Banja, osvojio 294 poena

40. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U subotu, 16. maja 2009. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je jubilarno 40. Gradsko takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,. Podsećamo, ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 14 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Finskoj od 11. do 14. septembra.

U Pionirskom gradu, nadmetalo se 128 osnovaca iz 16 beogradskih opština koji su bili najuspešniji na dosadašnjim nivoima takmičenja. Učenici, podeljeni u dve starosne grupe, od 10 do 12 i od 13 do 15 godina, takmičili su se u teorijskom poznavanju saobraćajnih propisa, rešavanjem testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju.

U ekipinom plasmanu u mladjoj grupi, prvo mesto pripalo je mališanima Zemuna, drugo osnovcima iz Grocke, a treće djacima Surčina. U starijoj grupi, prvo mesto pripalo je takmičarima sa Zvezdare, na drugoj poziciji su bili osnovci iz Grocke, a treći djaci Surčina. Najuspešniji koji će se 29. i 30. maja nadmetati na državnom takmičenju, koje će biti organizovano u Beogradu, na prostoru Beogradske tvrdjave na platou kod Nebojšine kule, su:

EKIPA BEOGRAD I

 • Milica Masal, O.Š. ,,Dragojlo Dudić,, opština Zvezdara
 • Silvester Forgo, O.Š. ,,Aleksa Šantić”,, Kaludjerica - opština Grocka
 • Maša Majdanac, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun
 • Marko Stojanović, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun


EKIPA BEOGRAD II

 • Ivana Horvat O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin
 • David Milićević, O.Š. ,,Desanka Maksimović,, opština Zvezdara
 • Maja Ćalić O.Š. “Sutjeska”, opština Zemun
 • Dalibor Lipovac, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin


Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Finskoj osnovci iz Srbije zauzmu jednu od vodećih pozicija, a možda i ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi u poznavanju saobraćaja.

PRIPREME AMSS ZA 40. CIKLUS TAKMIČENJA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U Auto-moto savezu Srbije uveliko su u toku pripreme za predstojeće tradicionalno i jubilarno 40. takmičenje učenika osnovnih škola ,,Šta znaš o saobraćaju,,. Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 14 godina starosti koji se nadmeću u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou. Najuspešniji osnovci nadmetaće se na državnoj Smotri koja će se organizovati 29. i 30. maja u Beogradu, a najbolje plasirani predstavljaće Srbiju na Evropskom takmičenju koje se ove godine održava od 11. do 14. septembra u Finskoj u gradu Turku.
Naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, prošle godine osvojili su četvrto mesto, 2007. godine trijumfovali su osvojivši prvo mesto u Madridu, bronzana odličja pripala su im 2006. godine, kada je Beograd bio domaćin Evropske smotre, a 2005. godine u Sarajevu bili su vicešampioni.

Auto-moto savez Srbije i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i ove godine glavni su organizatori ovog takmičenja, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva infrastrukture, auto-moto društava, škola i sponzora. Odštampano je 100.000 testova koje će mališani koristiti za školska takmičenja, a trenutno je u toku njihova distribucija preko školskih uprava. Imajući u vidu da se ova manifestacija održava kao zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, očekuje se da njime budu obuhvaćena sva deca osnovnoškolskog uzrasta u našoj zemlji. Mališani i njihovi nastavnici na sajtu AMS Srbije, na adresi www.amss.org.rs, mogu potpuno besplatno preuzeti program za saobraćajno testiranje, a na istoj adresi je dostupan i Pravilnik za organizaciju takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”.

INFO I POMOĆ: 1987