Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2011

26. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

Od 16. do 19. septembra 2011. godine održano je 26. FIA evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja, u Parizu, Francuska. U konkurenciji 21 ekipe iz evropskih zemalja, naši osnovci našli su se među 10 najboljih osvojivši deveto mesto, sa 581 poenom.

Ekipu Srbije su činili najuspešniji učenici sa republičkog takmičenja koje je održano u Jagodini krajem maja: Teodora Simić, OŠ «Boško Palkovljević Pinki» Sremska Mitrovica, Miloš Vještica, OŠ «Petefi brigada» Kula, Srđan Tomić, OŠ «Dositej Obradović» Omoljica i Isidora Kraguljac, OŠ «Popinski borci» Vrnjačka Banja, zatim treneri: Drago Trivun iz Sr. Mitrovice i  Lidija Bačić iz Kule.
Takmičenje je obuhvatalo dva teorijska testa, četiri praktične vožnje na poligonu i dve fakultativne discipline, a održavalo se u sportskoj areni «Halle Carpentier».
 
Ove godine, prvo mesto pripalo je deci iz ekipe Rusije, drugo ekipi Češke, a treće ekipi iz Litvanije. Iza naše ekipe ostale su reprezentacije: Nemačke, Švajcarske, Finske, Austrije, Hrvatske, Slovačke i druge.

Organizatori takmičenja (Francuska Federacija biciklista - FFCT) su omogućili učesnicima da upoznaju neke od znamenitosti velelepnog Pariza razgledanjem iz autobusa, vožnjom brodom po Seni, kao i šetnjom niz Jelisejska polja. Piknik na Marsovim poljima (Champ de Mars), pogled sa Ajfelovog tornja (Tour Eiffel), šetnja od Trijumfalne kapije (Arc de Triomphe) Jelisejskim poljima (Champs Élysées) do Trga Konkord (L`Obelisque de la Concorde) – bili su svakako nešto što se neće moći zaboraviti.
                              
Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" već tradicionalno se održava u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

Plasman ekipa

 

Plasman Država klub Broj poena 1 Rusija RAS 626

2

Češka

UAMK 616

3

Litvanija LAS 604

4

Mađarska MAK 599

5

Letonija LAMB 597

6

Bugarska UAB 595

7

Slovenija AMZS 591

8

Francuska FFCT 585

9

Srbija AMSS 581

10

Švajcarska TCS 580

11

Slovačka SATC 574

12

Nemačka ADAC 566

13

Hrvatska HAK 556

14

Crna Gora AMSCG 550

15

Finska AL 541

16

Bosna i Hercegovina BIHAMK 537

17

Norveška NAF 509

18

Austrija OeAMTC 508

19

Poljska PZM 496

20

Monako ACM (MC) 477

21

Italija ACI 261

 

Takmičenje u Parizu bilo je dobro organizovano po oceni takmičara, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima - takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.

Naredno 27. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA biće održano u Poljskoj, u gradu Bohnja (Bochnia), od 21-24.09.2012. godine.

42. REPUBLIČKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U Jagodini je 27. i 28. maja 2011. godine, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije, završeno 42. republičko takmičenje učenika osnovnih škola Srbije “Šta znaš o saobraćaju”.

Najbolji od 100.000 osnovaca, koji su do sada prošli školska, opštinska i okružna takmičenja, pokazali su svoja znanja i veštine rešavanjem saobraćajnih testova kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju. Na završnom republičkom takmičenju u Jagodini ukupno je učestvovalo 111 mališana iz 27 okruga Srbije.
Ovo takmičenje, kao stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola, AMSS organizuje neprekidno već 42 godine uz pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Udruženja nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, auto-moto društava, škola i sponzora. Generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja bilo je AMS Osiguranje.

Najbolje plasirani mališani u Jagodini predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje se održava u Parizu od 16. do 19. septembra. U konkurenciji više od 20 evropskih zemalja naši osnovci tradicionalno postižu izuzetne rezultate, pa su do sada osvajali vodeće pozicije. Opravdana su očekivanja da i ove godine deca iz Srbije ostvare visok plasman.
AMSS je najboljima poklonio bicikle, kacige i knjige, a državnu reprezentaciju Srbije ove godine na Evropskom takmičenju u Parizu predstavljaće dve devojčice i dva dečaka uzrasta od 10 do 12 godina:

 • Teodora Simić, Sremski okrug, sa osvojenih 296 poena
 • Miloš Vještica, Zapadnobački okrug, sa osvojenih 295 bodova
 • Srđan Tomić, Južnobanatski okrug koji je imao 293 poena
 • Isidora Kraguljac, Raški okrug, sa osvojenih 290 bodova

U ekipnom plasmanu, u mlađoj grupi, prvo mesto je pripalo takmičarima Sremskog, drugo Rasinskog i treće Nišavskog okruga. U starijoj grupi prvo mesto osvojili su đaci Braničevskog, drugo Nišavskog i treće Rasinskog okruga.

Pojedinačni plasman (.pdf)

Plasman - kat. B (.pdf)

Plasman - kat. C (.pdf)

42. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U subotu, 21. maja 2011. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 42. Gradsko takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju” u Pionirskom gradu, u Košutnjaku. Generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja bilo je AMS Osiguranje, a prijatelji Smotre Hypo Alpe Adria, Telenor, McDonalds, Beograd put, JKP Gradska čistoća.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaće našu zemlju na Evroskom takmičenju.

Državno takmičenje ove godine se održava u Jagodini 27. i 28. maja, a Evropsko u Parizu, sredinom septembra.

Na 42. Gradskoj smotri učestvovao je 121 učenik iz 16 beogradskih opština, a najuspešnije AMSS nagradio je biciklima, kacigama, knjigama i drugim prigodnim poklonima.

U ekipinom plasmanu u mlađoj grupi, prvo mesto pripalo je đacima Zvezdare, drugo Zemuna, a treće Grocke, U starijoj grupi, prvo mesto osvojila je ekipa Zvezdare, na drugoj poziciji su bili osnovci iz Grocke, a treći Vračara. Najuspešniji, koji će se 27. i 28. maja nadmetati na državnom takmičenju u Jagodini, su:

EKIPA BEOGRAD I

 • Sara Jovanović, Zvezdara
 • Georgije Andrejević, Zvezdara
 • Milica Masal, Zvezdara
 • Aleksa Đurović, Zemun


EKIPA BEOGRAD II

 • Katarina Rajković, Zvezdara
 • Aleksa Vučetić, Zemun
 • Milica Božović, Zvezdara
 • Silvester Forgo, Grocka


Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Parizu reprezentacija Srbije zauzme jednu od vodećih pozicija, a AMSS im želi da ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi u poznavanju saobraćaja.

INFO I POMOĆ: 1987