Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2008

23. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

JOŠ JEDAN USPEH NAŠIH MALIŠANA NA EVROPSKOM TAKMIČENJU

U Sloveniji je od 26. do 29. septembra održano 23. FIA evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja na kojem su osnovci iz Srbije osvojili izuzetno četvrto mesto u konkurenciji 22 ekipe iz 21 evropske zemlje.

Našu ekipu činili su najbolje plasirani na tradicionalnom finalnom državnom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” koje je održano 30. i 31. maja u Valjevu, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora.

Mališani iz Srbije i ove godine su nastavili sa tradicijom dobrih plasmana, uvek u prvih pet ekipa, a podsetimo do sada su dva puta bili i na pobedničkim postoljima i to osvajanjem trećeg mesta na Evropskom takmičenju održanom u Beogradu 2006. godine, odnosno prvog mesta u konkurenciji 22 evropske zemlje koje su naši “klinci” osvojili prošle godine u Madridu. Ove godine, prvo mesto pripalo je deci Litvanije, drugo, ekipi Madjarske, a treće “posadi” iz Češke. Iza naše ekipe ostale su reprezentacije Austrije, Nemačke, Švajcarske, Finske, Španije i svih susednih zemalja.

Natalija Perić i Stefan Djordjević iz Požarevca, Marko Zdravković iz Bele Palanke i Nevena Stašić iz Trstenika činili su našu malu reprezentaciju u poznavanju saobraćaja koja se nadmetala u halama ljubljanskog Sajma i to u vrlo ozbiljnom takmičenju koje je obuhvatalo dva teorijska testiranja, pet poligonskih vožnji i dve fakultativne discipline.

Naša ekipa bila je zvanično najuspešnija u tzv. “testu spore vožnje”, a Nevena Stašić osvojila je drugo mesto na konkursu za crtež na temu bezbedne vožnje biciklom.

Evropski sistem takmičenja ima izvesne specifičnosti, naime teorijski deo – testiranje izvodi se putem video-bima na kojem se mališanima pokazuje slika i pitanje na više jezika, a oni odgovaraju ekipno u odredjenom, pravilima propisanom, vremenu, dok poligon praktičnog ponašanja sadrži par novih zadataka koji zahtevaju izuzetnu spretnost i tehniku upravljanja biciklom. Posebne pripreme naše male ekipe organizovane su zato u dva navrata od 11. do 13. septembra u Požeravcu i od 23. do 25. septembra u Zemunu.

U pratnji naše reprezentacije 12-godišnjaka koja je branila boje Srbije, pored njihovih nastavnika tehničkog obrazovanja, bili su i predstavnici Ministarstva prosvete, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i AMS Srbije.

Takmičenje u Ljubljani bilo je izuzetno dobro organizovano po oceni mališana, njihovih roditelja, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima – takmičarskim poligonima, sudjenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.

39. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U petak i subotu, 30. i 31. maja u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 39. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Ljubljani, krajem septembra.

Pokrovitelj ovog 39. tradicionalnog takmičenja bila je opština Valjevo, a ukupno 116 osnovaca u 29 ekipa podeljenih u dve starosne grupe od 10 do 12 i od 13 do 15 godina, pokazalo je na Divčibarima svoje teorijsko poznavanje saobraćajnih propisa rešavanjem testova, a zatim, na dva poligona u Valjevu, i svoje poznavanje praktičnog ponašanja u saobraćaju i vožnji bicikala na poligonu spretnosti. Van konkurencije, nadmetale su se i tri ekipe mališana iz Republike Srpske, za koje je Auto-moto savez obezbedio i lepe pokolone – nove bicikle, na kojima će po povratku moći da vežbaju i usavršavaju svoje veštine.

Podsećamo, naši osnovci su prošle godine zauzeli prvo mesto na Evropskom takmičenju održanom u Madridu, a ove godine Srbiju će na Evropskom takmičenju koje se održava u Ljubljani od 26. do 29. septembra predstavljati ekipa najuspešnijih:

1. Natalija Perić, Braničevski okrug, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, Požarevac

2. Nevena Stašić, Rasinski okrug, O.Š. ,,Živadin Apostolović,,Trstenik

3. Stefan Djordjević, Braničevski okrug , O.Š. ,,Vuk Karadžić,, Požarevac

4. Marko Zdravković, Pirotski okrug, O.Š. ,,Ljupče Španac,, Bela Palanka

39. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U subotu, 17. maja 2008. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 39. tradicionalno Gradsko takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,,. Podsećamo, ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 14 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa i u vožnji na poligonu spretnosti i to na školskom, opštinskom, okružnom i republičkom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju koje se ove godine održava u Ljubljani, krajem septembra.

U Pionirskom gradu, nadmetalo se 120 osnovaca iz 15 beogradskih opština koji su bili najuspešniji na dosadašnjim nivoima takmičenja. Učenici podeljeni u dve starosne grupe od 10 do 12 i od 13 do 15 godina, takmičili su se u teorijskom poznavanju saobraćajnih propisa, rešavanjem testova, kao i u vožnji bicikala na poligonu spretnosti odnosno poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju.

Najuspešniji koji će se 30. i 31. maja nadmetati na republičkom takmičenju, koje će biti organizovano na Divčibarama i u Valjevu, su prvoplasirani i drugoplasirani iz obe starosne grupe -

EKIPA BEOGRAD I

- Maja Milićević, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin
- Aleksa Nikolčić, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin
- Maša Majdanac, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun
- Dalibor Lipovac, O.Š. ,,Vuk Karadžić,, opština Surčin

EKIPA BEOGRAD II

- Milica Mihailović O.Š. ,,Rade Drainac,, opština Palilula
- Aleksa Djurović, O.Š. ,,Sutjeska,, opština Zemun
- Danijela Milenković, O.Š. Ivo Lola Ribar Begaljica, opština Grocka
- Stanislav Milanović, O.Š. ,,Stevan Sindjelić,, opština Zvezdara

Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su prošle godine trijumfovali osvojivši prvo mesto na Evropskom takmičenju u Madridu, opravdana su očekivanja da i ove godine u Ljubljani osnovci iz Srbije zauzmu jednu od tri prvoplasirane pozicije, a možda i odbrane titulu evropskih prvaka u poznavanju saobraćaja.

INFO I POMOĆ: 1987