Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2010

25. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

Još jedan uspeh naših mališana na evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja

25. FIA evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja za 2010. godinu održano je u Makedoniji, u Skoplju od 24.do 27. septembra. U konkurenciji 22 ekipe iz evropskih FIA klubova, naši mališani osvojili su sjajno četvrto mesto sa osvojenih 591 poena. Našu ekipu činili su najuspešniji na finalnom državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ koje je održano krajem maja ove godine u Niškoj Banji: Marko Petrović, O.Š. „ Ivan Goran Kovačić, Niška Banja, Nevena Lukić, O.Š. „Vuk Karadžić“, Požarevac, Katarina Tomić, O.Š. „Đura Jakšić“, Krivelj kod Bora i Lazar Stevanović, O.Š. „Boško Đuričić“, Jagodina.

U pratnji svojih trenera, profesorke Jasmine Vidojević iz O.Š. „Vuk Karadžić“ iz Požarevca i profesora Nenada Jovića iz O.Š. „ Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, mala reprezentacija Srbije pokazala je svoja znanja takmičeći se u sportskoj areni  „ Boris Trajkovski“ na osam stanica – dva teorijska testa, četiri stanice praktične vožnje na poligonu i dve fakultativne discipline.
Ove godine prvo mesto pripalo je deci Rusije, drugo domaćoj ekipi Makedonije, a treće mališanima iz Letonije. Odlučivale su zaista nijanse, a iza naših osnovaca ostale su ekipe Nemačke, Finske, Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Češke, Mađarske ...
Takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ tradicionalno organizuje u svim osnovnim školama na teritoriji republike, AMS Srbije uz svesrdnu pomoć Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja, Crvenog krsta Srbije, auto moto društava, škola i sponzora.

Upravo završeno Evropsko takmičenje u Skoplju bilo je izuzetno organizovano po oceni takmičara, nastavnika i članova delegacija koje su bile u pratnji i to u svim elementima – takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega, sjajnom druženju mališana iz cele Evrope.

Sledeće godine najbolji osnovci Evrope nadmetaće se se u Parizu od 16. do 19. septembra.

Plasman ekipa

 

Plasman

 zemlja

klub

Broj poena

1

Rusija

RAS

598

2

Makedonija

AMSM

593

3

Letonija

LAMB

593

4

Srbija

AMSS

591

5

Češka

UAMK

590

6

Litvanija

LAS

581

7

Mađarska

MAK

571

8

Bosna i Hercegovina

BIHAMK

563

9

Švajcarska

TCS

550

10

Bugarska

UAB

549

11

Hrvatska

HAK

536

12

Crna Gora

AMSCG

528

13

Francuska

FFCT

526

14

Finska

AL

525

15

Slovenija

AMZS

524

16

Austrija

ÖAMTC

524

17

Nemačka

ADAC

520

18

Slovačka

SATC

519

19

Monako

ACM (MC)

505

20

Norveška

NAF

489

21

Poljska

PZM

426

22

Moldavija

ACM (MD)

333

 

 

 

41. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

41. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, je završeno 29.05.2010. godine.

Pokrovitelj ovog 41. tradicionalnog takmičenja bila je Skupština opštine Niška Banja, a učestvovali su osnovci iz 25 okruga Srbije, podeljeni u 26 ekipa, - ukupno 104 devojčice i dečaka, u dve starosne grupe - od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

Prvog dana, najbolji mališani Srbije, koji su se na državno takmičenje plasirali nakon završenih školskih, opštinskih i okružnih takmičenja, rešavali su saobraćajne testove i pokazali koliko su ovladali teorijskim znanjima iz poznavanja saobraćaja. Drugi dan bio je pun uzbuđenja, jer su se mali takmičari nadmetali na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju koji je bio postavljen u osnovnoj školi ,,Ivan Goran Kovačić“, dok su na poligonu spretnosti, u balon hali Niške Banje, pokazali prave veštine vozeći bicikle i savlađujući zahtevne elemente kao što je vožnja između čunjeva, slalom i vožnja osmica i mnoge druge koje zahtevaju maksimalnu pripremu i preciznost koja se ponekad graniči i sa pravom akrobacijom.

Konkurencija je bila jaka, a pobednike su, nakon sabiranja rezultata teorijskog i dva praktična dela, odlučile nijanse. Dva dečaka imala su isti broj poena, pa su se Aleksa Milovanov iz Južnobanatskog i Lazar Stevanović iz Pomoravskog okruga, nadmetali u repasažu, koji je podrazumevao što sporiju vožnju na stazi dugoj 10 metara i širokoj 60 cm, sa postavljenim stubićima. Bolji je bio dečak iz Pomoravskog okruga koji je u tri pokušaja bio sporiji i pri tom nije oborio nijedan stubić i nije spustio nogu, pa je na taj način osvojio mesto u reprezentaciji koja će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

Auto-moto savez Srbije nagradio je najbolje biciklama, kacigama, knjigama, rančevima i drugim prigodnim nagradama, a Srbiju će na Evropskom takmičenju u Makedoniji, u Skoplju, od 24. do 27. septembra, predstavljati ekipa od dve devojčice i dva dečaka uzrasta od 10 do 12 godina koju čine:

 • 1. Marko Petrović, Niška Banja, Nišavski okrug, sa osvojenih maksimalnih 300 poena
 • 2. Lazar Stevanović, iz Jagodine, Pomoravski okrug sa 287 poena
 • 3. Nevena Lukić, iz Požarevca, Braničevski okrug, sa 292 poena
 • 4. Katarina Tomić, iz Krivelja, Borski okrug, sa 290 poena

Pojedinačni plasman (.pdf)

Plasman - kat. B (.pdf)

Plasman - kat. C (.pdf)

Saobraćajni testovi sa takmičenja (.pdf)

41. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

U subotu, 15. maja 2010. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 41. Gradsko takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju”. Nadmetalo se 120 osnovaca iz 15 beogradskih opština koji su bili najuspešniji na dosadašnjim nivoima takmičenja, a podeljeni su u dve starosne grupe, od 10 do 12 i od 13 do 15 godina. Najuspešnije takmičare u ekipnom plasmanu AMS Srbije je darivao biciklima, kacigama, knjigama i drugim prigodnim nagradama. Generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja bilo je AMS Osiguranje, generalni pokrovitelj Skupština Grada Beograda, medijski pokrovitelj TV Studio B, a prijatelji Smotre, McDonalds ? Findomestik Banka.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju. Državno takmičenje ove godine se održava u Niškoj Banji 28. i 29. maja, a Evropsko u Makedoniji, od 24. do 27. septembra.

Imajući u vidu izuzetno loše vremenske prilike odlučeno je da zbog bezbednosti i zdravlja mališana, praktični deo takmičenja ne bude održan, kako je planirano, u Pionirskom parku. O pobednicima je tako odlučivalo teorijsko znanje koje su osnovci pokazali rešavajući saobraćajne testove i repasaž organizovan u predvorju Skupštine. Naime, u pojedinačnom plasmanu su u starosnoj grupi C isti broj bodova imali tri dečaka i tri devojčice, pa je bilo neophodno izvođenje ove discipilne za plasman na državno takmičenje.

Repasaž podrazumeva:

 • Dodatno takmičenje koje se izvodi u tri pokušaja na 10 metara dugoj i 0,6 metara širokoj stazi za bicikliste, koja je oivičena stubićima (čunjevi od elementa “osmice” na rastojanju od 0,3 metra).

 • Vožnja bicikla stazom bez zaustavljanja treba da traje što duže, a da se pritom nogama ne dodirne tlo. Stubići koji se nalaze sa strane ne smeju da se pomere ili obore, a takmičar mora da sedi na sedištu, drži noge na pedalama i obe ruke na upravljaču.

 • Vreme se meri tako što je početak u momentu prolaska startne linije na početku staze prednje ivice prednjeg točka, a kraj u momentu prolaske ciljne linije na kraju staze prednje ivice prednjeg točka. Nakon završetka merenja vremena pomeranje ili obaranje stubića (zadnjim točkom, nogom...) ne tretira se kao greška.

 • Pobednik je onaj ko duže vozi, a računa se najbolji ispravan pokušaj.

 • U slučaju identičnog rezultata postupak se ponavlja sve dok se ne dobije konačni redosled takmičara.

 

Spora vožnja se odvijala ovako:

 

 

 

Startni

broj

Ime i prezime

Broj

poena

I merenje

(sekunde)

II merenje

(sekunde)

III merenje

(sekunde)

Prolaznost

118

Aleksa Đurović

100

20,9

30,7

0

+

119

Marko Stojanović

100

21,8

27,3

24,3

+

160

Stanislav Milanović

100

26,9

0

0

-

 

 

Startni

broj

Ime i prezime

Broj

poena

I merenje

(sekunde)

II merenje

(sekunde)

III merenje

(sekunde)

Prolaznost

113

Aleksandra Račanović

97

12,7

0

0

-

126

Tamara Kamberović

97

14,7

16,3

17,3

+

157

Milica Masal

97

16,7

0

0

-

U ekipinom plasmanu u mlađoj grupi, prvo mesto pripalo je mališanima Zvezdare, drugo osnovcima iz Obrenovca, a treće đacima Grocke. U starijoj grupi, prvo mesto pripalo je takmičarima Zemuna, na drugoj poziciji su bili osnovci sa Zvezdare, a treći školarci iz Grocke.

Najuspešniji koji će se 28. i 29. maja nadmetati na državnom takmičenju, koje će biti organizovano u Niškoj Banji, su:


EKIPA BEOGRAD I

 • (B) Božović Milica - opština Zvezdara
 • (B) Dimitrije Dimitrijević - opština Vračar
 • (C) Maja Ćalić - opština Zemun
 • (C) Aleksa Đurović - opština Zemun

EKIPA BEOGRAD II

 • (B) Nevena Stajković - opština Obrenovac
 • (B) Stefan Pantić - opština Lazarevac
 • (C) Tamara Kamberović - opština Novi Beograd
 • (C) Marko Stojanović - opština Zemun

Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Skoplju osnovci iz Srbije zauzmu jednu od vodećih pozicija, a možda i ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi u poznavanju saobraćaja.

INFORMACIJA UČESNICIMA U ORGANIZACIJI DRŽAVNOG TAKMIČENjA „ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU 2010.“

S obzirom na to da u skladu sa pravilima Ministarstva prosvete za organizaciju takmičenja učenika osnovnih škola, troškove puta i boravka takmičara i pratilaca snose škole i lokalna uprava, obaveza pratilaca je da organizuju, kroz komunikaciju sa svojom školom, školama takmičara i lokalnim upravama (opštinama) obezbeđenje sredstava za pokriće troškova puta i boravka ekipe (takmičara i pratilaca) na takmičenju. Istovremeno, molimo Vas i predlažemo da pokušate da u dogovoru sa Opštinom obezbedite i izvestan iznos koji bi takmičari i nastavnici dobili kao naknadu (dnevnice) za ostale troškove u naznačenim periodima.

Informišemo Vas da je rezervisan smeštaj svih učesnika takmičenja u hotelu Ozren u Niškoj Banji, a što se tiče regulisanja potrebno je da se obratite AMSS Poslovni sistem d.o.o. na sledeće telefone: 011/3044438, faks: 3044436. Ugovorena cena za smeštaj i ishranu sa svim taksama je 2.732,00 po osobi.

Orijentacioni program takmičenja:
Petak, 28.maj 2010. godine

 • od 12,00 do 14,00 – dolazak, smeštaj, prijavljivanje takmičara u hotelu Ozren, Niška Banja
 • do 15,00 – ručak
 • 16,00 – svečano otvaranje (u zavisnosti od vremenskih prilika biće utvrđena lokacija)
 • 16,45 do 17,30 – rešavanje saobraćajnog testa
 • 18,00 do 19,00 – sastanak Glavnog sudije sa vođama ekipa i sudijama
 • od 19,00 – 20,30 – večera
 • od 21,00 do 23,00 – zabavni program

Subota, 29.maj 2010. godine

 • od 09,00 do 12,00 – takmičenje na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja u saobraćaju
 • 13,00 – preliminarni rezultati
 • 14,00 – ručak, proglašenje pobednika takmičenja, dodela nagrada, zatvaranje takmičenja

Precizan program će biti vidno istaknut u hotelu na mestu prijavljavanja, prilagođen vremenskim prilikama.

 

DA LI STE VEĆ ORGANIZOVALI OPŠTINSKO TAKMIČENJE "ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU 2010."?

Molimo vas da nam dostavite izveštaj o održanom takmičenju sa spiskom takmičara i pobednika.

Da li imate Pravilnik takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”?
Možete da ga preuzmete na ovoj strani! I ne samo Pravilnik - i računarski program za saobraćajno testiranje učenika, skice takmičarskih elemenata i dr.


Ovogodišnji ciklus takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ je u toku.

Do kraja aprila održaće se opštinska takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“, koje je predviđeno Kalendarom takmičenja učenika osnovnih škola Ministarstva prosvete.

 • 15. maja je Kalendarom takmičenja predviđeno da se održe okružna takmičenja (Potrebno je da nam dostavite domaćina, tj. adresu za dostavljanje testova, kao i broj testova na jeziku nacionalne manjine – ukoliko ima potrebe)
 • Gradsko takmičenje osnovaca Beograda održaće se na platou ispred Skupštine Grada 15. maja, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada. Medijski pokrovitelj je RTV Studio B, generalni sponzor je AMS Osiguranje a.d.o. i prijatelji takmičenja koji su pomogli u organizaciji su: NiceFood Restorani doo (McDonalds) i Findomestic banka ad Beograd.
 • Republičko (državno) takmičenje – će se održati 28-29.maja 2010. godine u Niškoj Banji

U organizaciji FIA – međunarodne organizacije automobilista, evropsko takmičenje će ove godine biti u Skoplju, Makedoniji od 24. do 27. septembra. Na evropskom takmičenju Srbiju će predstavljati četvoro najbolje plasiranih na Republičkom takmičenju - 2 dečaka i 2 devojčice iz grupe B.

Naš Pravilnik takmičenja je prilagođen Pravilniku FIA – tako da su starosne grupe za ovu školsku 2009/2010 godinu:

 • grupa A -  učenici do 9 godina starosti,
 • grupa B – 10-12 godina (rođeni od 01.01.1998. do 31.12.2000),
 • grupa C – učenici od 13 godina i stariji.

U skladu sa zahtevom Ministarstva, testove za takmičenja i "ključ" za rešavanje testova, Auto-moto savez Srbije stavlja na raspolaganje školskim upravama, a one će obavestiti škole i dogovoriti način preuzimanja.

 

Poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju - dodatna pojašnjenja pravila

Koncept poligona treba da je takav da predstavlja svojevrsnu simulaciju realnih saobraćajnih situacija, odnosno, da sadrži sve bitne modalitete saobraćajnica i signalizacije koji se češće sreću prilikom kretanja u javnom saobraćaju: dvosmerne i jednosmerne ulice i kružni tok, pešačke prelaze, znakove „stop“, „obavezan smer“, „zabrana saobraćaja za bicikle“, „završetak staze za bicikle“ i slično.

Takmičar ne može ući na poligon bez odobrenja i evidentiranja od strane startera.
Na ovom poligonu nije dozvoljeno da takmičari iz jedne ekipe voze neposredno jedan iza drugog.
Pravilo je na ovom poligonu da takmičar prilazi kontrolnom mestu na kojem mu sudija overava pečatom kontrolni list sa svoje desne strane. Ako kontrolnom mestu takmičar priđe sa svoje leve strane, neće mu, od strane sudije, na ovom mestu biti overen kontrolni list.
Na cilju, nakon završene vožnje, takmičar mora predati svoj kontrolni list/karton odgovornom licu AMSS na cilju. U slučaju da takmičar ne preda kontrolni list na cilju, smatraće se da nije vozio na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju, a ukoliko nema neki od pečata sa kontrolnih mesta, svaki nedostajući pečat će se bodovati sa negativnih 8 poena.
Za takmičenje na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju nije uslovljena ni vrsta bicikla, ni dimenzija točkova. Organizator treba da obezbedi određeni broj bicikala (3-4) za takmičenje na ovom poligonu, ali takmičari mogu doneti i voziti svoje bicikle.
 

Bicikli za takmičenja

Vožnju na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju takmičar može obaviti na jednom od bicikala koji će mu biti ponuđeni na startu od strane Organizatora ili pak na biciklu koji sami donesu na takmičenje.
Na poligonu spretnosti voze se isključivo bicikli koje obezbedi ili odredi Organizator. Preporučujemo da se takmičenje odvija na biciklima modela „Mountain Bike“ ili na nekom drugom, sličnom modelu, i to:
- za takmičarsku grupu „B“ - dimenzija točkova 24" (cola)
- za takmičarsku grupu „C“ - dimenzija točkova od 26"
Poželjno je da se obezbedi i najmanje jedan bicikl manjih dimenzija točka (20 cola), koji bi se eventualno koristio za niže takmičare.

U skladu sa Kalendarom takmičenja učenika osnovnih škola Srbije Ministarstva prosvete u martu treba organizovati školska takmičenja, potom u aprilu - opštinska takmičenja, okružna takmičenja 15. maja. Gradsko takmičenje Beograda će se održati 15. maja na platou isred Skupštine Grada, a republičko - 28. i 29. maja 2010. godine u Niškoj Banji.

Auto-moto savez Srbije i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, uz saglasnost Ministarstva prosvete, primenjuju Pravilnik takmičenja i smotri učenika osnovnih škola Srbije “Šta znaš o saobraćaju” (od 03. marta 2008. godine).

Sve odgovorne osobe ispred školskih uprava trebalo bi da, po završetku školskih takmičenja, popune sledeći obrazac (izvestaj.doc) i pošalju na našu emal adresu: [email protected]


Preporučujemo Vam da preuzmete i program za saobraćajno testiranje učenika. Program ima tri varijante: srpski jezik - ćirilica, srpski jezik - latinica i na mađarskom jeziku. (Bitna napomena: s obzirom da je program pripremljen u MSDOS verziji, neophodno je da ga nakon preuzimanja sačuvate na disku vašeg računara u originalnom folderu).

Saobraćajni testovi sa pripremu učenika i za školska takmičenja biće na raspolaganju svim osnovnim školama, u njihovim školskim upravama - kontaktirajte vašu školsku upravu!


Za one koji planiraju izradu elemenata takmičarskog poligona spretnosti - preuzmite detaljne skice svih elemenata.

Za one koji planiraju formiranje ili žele da unaprede rad svoje sekcije - preuzmite predlog koncepta školske saobraćajne sekcije, preporučen od strane Ministarstva prosvete, AMSS, Uprave saobraćajne policije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije.


Za formiranje i unapređenje rada lokalnog (školskog, opštinskog ili okružnog) tima za bezbednost dece u saobraćaju - preuzmite Podsetnik i model Poslovnika o radu.

Škole koje žele da predstave svoja dostignuća u oblasti bezbednosti u saobraćaju (rad sa decom i roditeljima, takmičenje, rad sekcije...) mogu da dostave tekst (doc format, do 1/3 strane) i fotografije (do 3, jpg format, do 100 dpi) na e-mail: [email protected] i to ćemo objaviti na ovim stranama.


Za dodatne informacije:

Auto-moto savez Srbije
Beograd, Ruzveltova 18
Telefon: 011 / 333-11-24
Fax: 011 / 333-11-15
e-mail: [email protected]

INFO I POMOĆ: 1987