Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2022

Evropsko takmičenje

Na 35. FIA Evropskom takmičenju za učenike osnovnih škola u poznavanju saobraćaja, koje je održano od 24-27. septembra 2022. godine, u Zadru , AMSS ekipa osnovaca koju su činili Lazar Đukanović, Hana Ćirić, Mina Gladović i Jonatan Zakić, osvojila je prvo mesto.

U jakoj konkurenciji od 19 zemalja, ekipa iz Srbije ostvarila je najbolji rezultat i odnela ubedljivu pobedu sa ukupno ostvarenih 607 poena.

Učenike su na ovogodišnjem takmičenju predvodili glavni trener Dušan Todorović i pomoćni trener Miodrag Tasić.

53. Republičko takmičenje

Najstarije i najveće takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju“, uspešno je održano 53. put za redom u DKC „Majdan“, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i "AMS Osiguranje" a.d.o. Beograd. I u ovom ciklusu takmičenja koje je počelo u martu, sve do danas kada je održan republički nivo takmičenja, 300.000 dece iz cele Srbije nadmetalo se u poznavanju saobraćajnih propisa rešavanjem testova, i vožnjom na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja u saobraćaju. Četvoročlana ekipa, koja je danas postigla najbolje rezultate u finalu - Hana Ćirić, Mina Gladović, Lazar Đukanović, Jonatan Zakić, predstavljaće Srbiju na Evropskom takmičenju, u organizaciji Svetske automobilske federacija FIA, koje će se ove godine održati u Zadru u Hrvatskoj.

Vredne nagrade i priznanja najbojim osnovcima uručili su generalni sekretar AMSS, Milan Nikolić i predsednik Izvršnog odbora "AMS Osiguranje" a.d.o. Beograd, Dejan Jevtić, kao i načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević i predsednik opštine Savski venac, Milos Vidović.

„300.000 dece koliko ih je prošlo ovogodišnji ciklus takmičenja je impozantan broj, ali danas su sa nama bili najbolji od najboljih. Imamo pobednike koji će predstavljati našu državu i Auto-moto savez Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu, sa kojeg se neretko vraćaju sa medaljama. Deca su najlepši povod da se okupimo, ali moram da istaknem da je njihova edukacija u poznavanju saobraćajnih propisa najvažnija i upravo je u tome značaj ovog projekta“, istakao je generalni sekretar Milan Nikolić, zahvalivši se svim partnerima i sponzorima na učešću.

Takmičenje “Šta znaš o saobraćaju” je zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine održano je uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Svoju podršku organizaciji takmičenja pružili su i opština Savski venac, na čijoj teritoriji je održan republički nivo takmičenja, kao i kompanija OMV Srbija koja je obezbedila lunch pakete za sve učesnike.

Kategorija Ekipa

Kategorija C - dečaci

Kategorija C - devojčice

Kategorija B - dečaci

Kategorija B - devojčice

Ekipa za Evropsko takmičenje

 

53. Gradsko takmičenje

7. maja se održavaju okružna i gradsko takmičenje grada Beograda "Šta znaš o saobraćaju" (ŠZOS)

U subotu 7. maja 2022. godine, u 29 okruga Srbije i u Beogradu (OŠ Vojvoda Mišić, Dr Milutina Ivkovića 4), održaće se 53. takmičenje „Šta znaš o Saobraćaju“ (ŠZOS).

Na takmičenjima će učestvovati najuspešniji osnovci sa opštinskih takmičenja, koji će se boriti za plasman na republičko takmičenje koje će se održati 27. i 28. maja 2022. godine u Beogradu.

Takmičenje u teorijskom delu, rešavanje saobraćajnog testa počinje u 9:00, a program sa satnicom gradskog takmičenja u Beogradu možete preuzeti ovde: program gradskog takmičenja 2022(.pdf).

Rezultati 53. Gradskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“

(U Beogradu, 7. maja 2022.) U organizaciji AMSS u OŠ „Vojvoda Mišić“ održano je gradsko takmičenje u Beogradu, kao i okružni nivo takmičenja u još 29. okruga, u okviru 53. po redu ciklusa takmičenja učenika osnovnih škola u poznavanju saobraćaja - “Šta znaš o saobraćaju”.

Nakon rešavanja saobraćajnih testova, učenici su se nadmetali u vožnji bicikala na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

Najuspešniji u generalnom plasmanu u ekipnom delu gradskog takmičenja pokazali su se osnovci sa Zvezdare, drugi po uspehu su takmičari iz Zemuna, a na treće mesto su se plasirala deca osnovnih škola iz Voždovca.

U pojedinačnom nadmetanju za učešće u nacionalnom finalu, koje će se održati 27. i 28. maja u Beogradu, u ekipi Beograd 1 plasirali su se učenici - Sonja Brajković sa Zvezdare (B), Andrija Čučković iz Obrenovca (B), Nina Polić sa Zvezdare (C) i Novak Šarac sa Zvezdare (C), dok su mesto u ekipi Beograd 2 svojim rezultatom obezbedili učenici Valentina Manojlović iz Zemuna (B), Bogdan Živković iz Zemuna (B), Katarina Petrović iz Obrenovca (C) i Dušan Milosavljević iz Obrenovca (C).

Posle nacionalnog finala, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10 - 12 godina) predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA prvenstvu, koje se ove godine održava krajem septembra u Hrvatskoj.

Takmičenje u poznavanju saobraćaja ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koje je i ove godine održano uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

REZULTATI 53. GRADSKOG TAKMIČENJA U BEOGRADU

Ekipa za Republičko takmičenje

Kategorija B - devojčice

Kategorija B - dečaci

Kategorija C - devojčice

Kategorija C - dečaci

Generalni ekipni plasman

Generalni plasman

INFO I POMOĆ: 1987