Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2012

Generalni sekretar AMSS primio AMSS TIM

U prostorijama Auto-moto saveza Srbije, generalni sekretar AMSS gospodin Aleksandar Nikačević primio je AMSS tim koji je osvojio srebrnu medalju na 27. FIA evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje je održano u gradu Bohja u Poljskoj od 21.-24. septembra 2012. godine.

AMSS tim su predvodile Slavica Marjanović i Mina Barać iz Auto-moto saveza Srbije, takmičari: Miloš Marković iz OŠ Vuk Karadžić, Požarevac, Katarina Rajković iz OŠ Dragojlo Dudić, Beograd, Bojan Zdelar iz OŠ Boško Palkovljević Pinki, Sremska Mitrovica i Karolina Kardoš iz OŠ Petefi Brigada, Kula, i nastavnici: Vladan Vidojević iz Požarevca, Dejan Miladinović iz Beograda, Drago Trivun iz Sremske Mitrovice i  Lidija Bačić iz Kule.

Tom pirlikom su pored organizovanih gostovanja na televizijama učesnici dobili i prigodne poklone od AMSS. Mališanima je organizovan i popodnevni izlet do zoološkog vrta, kako bi im ovaj dan ostao u lepom sećanju.

OSNOVCI IZ SRBIJE DRUGI U EVROPI NA 27. FIA EVROPSKOM TAKMIČENJU

Reprezentacija AMSS osvojila je sjajno drugo mesto na 27. FIA evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje je održano od 21. do 24. septembra u Poljskoj, u gradu Bohnja. U konkurenciji 20 ekipa iz čitave Evrope, najbolji osnovci Srbije, pobednici državnog takmičenja “Šta znaš o saobraćaju” koju AMSS već 43. godine organizuje, podelili su drugo mesto sa ekipom iz Rusije. Prvo mesto pripalo je učenicima iz Češke, a treće su podelili takmičari iz Švajcarske i Letonije. Odlučivale su nijanse, odnosno tek po nekoliko poena, pa su prvoplasirani osvojili 613, ekipa AMSS 606, a osvajači bronze 603 poena.

Vicešampioni Evrope u poznavanju saobraćaja su Katarina Rajković, OŠ "Dragojlo Dudić", Beograd, Karolina Kardoš, OŠ "Petefi brigada" iz Kule, Miloš Marković, OŠ "Vuk Karadžić", Požarevac i Bojan Zdelar, OŠ "Boško Palkovljević Pinki", Sremska Mitrovica.
 

Naši Katarina i Bojan osvojili su i prva dva mesta za najbolji crtež na temu saobraćaja, što je takođe bio deo FIA evropskog takmičenja održanog u Poljskoj koje je, inače, obuhvatalo dva teorijska testa, četiri praktične vožnje na poligonu i dve fakultativne discipline, a održavalo se u sportskoj areni u Bohnji.

Svečanim ceremonijama otvaranja i zatvaranja takmičenja prisustvovali su najviši zvaničnici Svetske automobilske federacije – FIA, a nagrade najbolje plasiranima dodelili su Werner Kraus, predsednik FIA regije I, Jakob Bangsgard, generalni direktor FIA,  kao i gradonačelnik grada domaćina, Bohnje.
Takmičenje u Poljskoj bilo je dobro organizovano po oceni takmičara, nastavnika i članova delegacije i to u svim elementima - takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i, pre svega, druženju osnovaca iz svih zemalja Evrope.
 

Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" se već 43 godine održava u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije u organizaciji Auto-moto saveza Srbije, a kontinuiran rad na edukaciji najmlađih rezultirao je ovogodišnjim osvojenim srebrom, ali i titulom prvaka Evrope iz 2007. godine kao i tradicionalno dobrim plasmanima u konkurenciji više od 20 evropskih zemalja na svim do sada održanim evropskim takmičenjima.                       

Naredno, 28. FIA Evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja biće održano u Crnoj Gori, u Baru, od 20. do 23. septembra 2013.godine.

Najbolji osnovci Srbije na pripremama za evropsko takmičenje

U organizaciji Auto-moto saveza Srbije na Avali u planinarskom domu ,,Čarapićev brest,, od 15. do 19. avgusta 2012. godine održane su pripreme najbolje plasiranih osnovaca na 43. državnom takmičenju ,,Šta znaš o saobraćaju,,.

Mala reprezentacija Srbije koju čine Katarina Rajković, O.Š. "Dragojlo Dudić", Beograd, Karolina Kardoš, O.Š. "Petefi brigada" iz Kule, Miloš Marković, O.Š. "Vuk Karadžić", Požarevac i Bojan Zdelar, O.Š. "Boško Palkovljević Pinki", Sremska Mitrovica vežbala je na elementima poligona koji će se koristiti na Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje se održava u Poljskoj, u gradu Bohnja, od 21. do 24. septembra.

Pripreme naših mališana prilagođene su evropskom sistemu takmičenja koje podrazumeva rešavanje određenih saobraćajnih situacija u određenom vremenu, odnosno brzo odlučivanje za jedan od ponuđenih teorijskih odgovora, kao i vožnju bicikla na praktičnom poligonu koji će imati i neke nove elemente.

Najbolji osnovci Srbije trenirali su pod nadzorom glavnog trenera Ljubiše Vidojevića, nastavnika iz Požarevca koji je našim đacima prenosio svoja znanja i praktične savete, jer je u dugogodišnjem radu 13 puta bio na Evropskim takmičenjima, a uz značajnu podršku predmetnih nastavnika:**Jasmina Vidojević (Požarevac), Drago Trivun (Sremska Mitrovica), Lidija Bačić (Kula) i Dejan Miladinović (Beograd). Naša mala reprezentacija, koja će braniti boje Srbije, dobila je veliki broj korisnih saveta i preporuka koji će im pomoći da pokažu svoj maksimum u Poljskoj.

Osnovci Srbije tradicionalno se dobro plasiraju na ovim takmičenjima u konkurenciji više od 20 evropskih zemalja,osvajaju vodeće pozicije, a 2007. godine su poneli i titulu prvaka Evrope. Nakon priprema na Avali, puni entuzijazma očekuju dobar plasman i ove godine.

43. državno takmičenje osnovaca "šta znaš o saobraćaju"

U petak i subotu, 25. i 26. maja 2012. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava i škola održano je 43. Državno takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju” u Požarevcu. Ovim takmičenjem su obuhvaćeni đaci od 7 do 15 godina starosti koji se na ovaj način edukuju i pripremaju za bezbedno učešće u saobraćaju.

 

Preko 200.000 osnovaca učestvovalo u ovogodišnjem ciklusu takmičenja "Šta znaš o saobraćaju"

Učestvovalo je  108 učenika iz 27 okruga Srbije koji su bili najbolji u celom ciklusu takmičenja  (školska, opštinska, okružna i državno) kojim je obuhvaćeno 200.000 osnovaca iz cele Srbije. Nakon nadmetanja u  poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju, Srbiju će u Poljskoj na Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje se održava krajem septembra, predstavljati dve devojčice i dva dečaka iz mlađe grupe uzrasta od 10 do 12 godina - Katarina Rajković iz ekipe Beograd I, Karolina Kardoš iz zapadnobačkog okruga, Miloš Marković iz braničevskog i Bojan Zdelar iz sremskog okruga.

U pojedinačnom plasmanu borba je bila vrlo izjednačena pa su u starijoj grupi po dve devojčice delile prvo, drugo i treće mesto, slična situacija je bila kod dečaka, a o najboljima je odlučilo samo par poena tazlike.

REZULTATI 43. DRŽAVNOG TAKMIČENJA OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

MLAĐA GRUPA – B – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

Devojčice:

1. Katarina Rajković, ekipa Beograd I, 292 poena

2. Karolina Kardoš, zapadnobački okrug, 287 poena

3. Danijela Fajnišević, zaječarski okrug, 285 poena

Dečaci:

1. Miloš Marković, braničevski okrug, 296 poena

2. Bojan Zdelar, sremski okrug, 294 poena

3. Željko Ilić, nišavski okrug, 286 poena

 

STARIJA GRUPA – C – UZRAST OD 12 DO 15 GODINA

Devojčice:

1. Kristina Kostić, rasinski okrug, maksimalnih 300 poena

1. Teodora Simić, sremski okrug, maksimalnih 300 poena

2. Sofija Jakovljević, južnobački okrug, 298 poena

2. Isidora Kraguljac, raški okrug, 298 poena

2. Dejana Pleskonjić, zlatiborski okrug, 298 poena

3. Ivona Milenović, braničevski okrug, 296 poena

Dečaci:

1. Milan Kresović, južnobački okrug, 298 poena

1. Marko Petrović, nišavski okrug, 298 poena

2. Ivan Jovanović, kolubarski okrug, 296 poena

2. Nemanja Sibinović, borski okrug, 296 poena

2. Luka Mrdak, zlatiborski okrug, 296 poena

3. Miloš Vještica, zapadnobački okrug, 294 poena

 

Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević i Predsednik UO AMSS, Branislav Simović sa ekipom koja će predstavljati Srbiju na Evropskom takmičenju

EKIPA KOJA IDE NA EVROPSKO TAKMIČENJE – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

 1. Katarina Rajković, Beograd I
 2. Karolina Kardoš, zapadnobački okrug
 3. Miloš Marković, braničevski okrug
 4. Bojan Zdelar, sremski okrug

 

EKIPNI GENERALNI PLASMAN

1. sremski okrug

2. Beograd I

3. braničevski okrug

 

Pojedinačni plasman (.pdf)

Generalni plasman (.pdf)

Plasman B (.pdf)

Plasman C (.pdf)

 

Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević dodeljuje nagrade pobednicimaKao i uvek, AMSS je najuspešnije nagradio biciklima, kacigama i drugim prigodnim poklonima.

S obzirom na izuzetne rezultate koje su ućenici iz Srbije pokazali na ovogodišnjem državnom takmičenju i imajući u vidu da naši osnovci tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou,  opravdana su očekivanja da i ove godine u Poljskoj, reprezentacija Srbije zauzme jednu od vodećih pozicija.

 


43. gradsko takmičenje osnovaca "šta znaš o saobraćaju"

U subotu, 12. maja 2012. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 43. Gradsko takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju” u Pionirskom gradu, u Košutnjaku.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni đaci od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaće našu zemlju na Evroskom takmičenju.

Državno takmičenje ove godine se održava u Požarevcu 25. i 26. maja, a Evropsko u Poljskoj, sredinom septembra.

Na 43. Gradskom takmičenju učestvovalo je 120 učenika iz 15 beogradskih opština, a najuspešnije AMSS nagradio je biciklima, kacigama i drugim prigodnim poklonima.

U mlađoj grupi, uzrasta od 10 do 12 godina prvo mesto pripalo je devojčici Katarini Rajković sa Zvezdare, odnosno dečaku, Stojanović Nikoli iz Zemuna. U starijoj grupi od 12 do 14 godina prvo mesto je pripalo Milici Masal sa Zvezdare i u konkurenciji dečaka, Silvesteru Forgo iz Grocke.

U ekipnom plasmanu prve pozicije u mlađoj grupi zauzeli su đaci sa Zvezdare, a u starijoj osnovci iz Grocke.

Najuspešniji, koji će se 25. i 26. maja nadmetati na državnom takmičenju u Požarevcu, su:

EKIPA BEOGRAD I

 • Katarina Rajković, Zvezdara
 • Nikola Stojanović, Zemun
 • Milica Masal, Zvezdara
 • Marko Janković, Zvezdara


EKIPA BEOGRAD II

 • Katarina Lazarević, Grocka
 • Ilija Tadić, Vračar
 • Anđela Lazarević, Grocka
 • Silvester Forgo, Grocka

Pojedinačni plasman (.pdf)

Generalni plasman (.pdf)

Plasman B (.pdf)

Plasman C (.pdf)


Imajući u vidu da naši osnovci tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Poljskoj, reprezentacija Srbije zauzme jednu od vodećih pozicija, a AMSS im želi da ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi.

INFO I POMOĆ: 1987