Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2013

Osnovci iz Srbije postali evropski šampioni u poznavanju saobraćaja

Reprezentacija AMSS osvojila je prvo mesto na 28. FIA Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja, koje je održano od 20. do 23. septembra u Baru, Crnoj Gori, u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA) i kluba domaćina Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).
 

Odlučivale nijanse: šampioni iz Srbije – AMSS osvojenih 627 poena, drugoplasirana ekipa iz Rusije - RAS 624 poen i bronza za Letoniju – LAMB za osvojenih 618 poena

Reprezentacija AMSS, sastavljena je od četvoro najboljih osnovaca Srbije koji su pobedili na svim nivoima, od školskog do državnog takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”, koje AMSS organizuje tradicionalno već 44 godine: Anđela Tošić, Braničevski okrug, OŠ Dositej Obradović, Požarevac, Jelena Božović, Ekipa Beograd 1, OŠ Dragojlo Dudić, Beograd, Danilo Petković, Šumadijski okrug, OŠ Dragiša Mihailović, Kragujevac, Nemanja  Šljivić, Zapadnobački okrug, OŠ Petefi brigada, Kula. Predvođena stručnim timom našeg nacionalnog automobilskog kluba i svojim nastavnicima: Bojanom Vidojevićem iz Požarevca, Dejanom Miladinovićem iz Beograda i Lidijom Bačić iz Kule, predstavljajući Republiku Srbiju, u veoma jakoj konkurenciji FIA klubova iz 22 evropske zemlje,  naša deca okitila su se zlatnim medaljama, osvojivši nedostižnih 627 poena, ostavljajući iza sebe drugoplasirane učenike iz Rusije, trećeplasirane iz Letonije, kao i osnovce iz Nemačke, Francuske, Norveške, Švajcarske...

Odlučivalo je znanje i umeće prikazano na teorijskom i praktičnom delu takmičenja, koji obuhvataju rešavanje određenih saobraćajnih situacija u predviđenom vremenu, odnosno brzo odlučivanje za jedan od ponuđenih teorijskih odgovora, kao i praktični ispit spretnosti na kome deca vešto savladavaju najraznovrsnije prepreke vozeći svoje bicikle.

Pored zlatnih medalja sa ovog tradicionalnog evropskog takmičenja, ekipa AMSS se vraća u Srbiju i sa osvojenim drugim mestom u crtanju na temu saobraćaja. Kao nagradu za ideju i kreativnost, Anđela Tošić iz Požarevca, osvojila je vredan fotoaparat.
Kao jedinstven projekat iz oblasti bezbednosti dece u saobraćaju “Šta znaš o saobraćaju” je uvršten u Kalendar takmičenja Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije 2006. godine, ali subvencije su nažalost izostale. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji AMSS je sopstvenim resursima nastavio rad, u kontinuitetu, dug 44. godine, a edukacija najmlađih svake godine odvijala se u sve više osnovnih škola Srbije. Ove godine je preko 200 hiljada osnovaca učestvovalo u takmičenju, a predan rad na prevenciji i bezbednosti u saobraćaju rezultirao je tradicionalno dobrim plasmanima, titulom prvaka Evrope (2007),  prošlogodišnjim srebrom, kao i ovogodišnjom šampionskom titulom.

Kontinuirani rad AMSS sa najmlađim učesnicima u saobraćaju, krunisan šampionskom titulom u najprestižnijoj evropskoj konkurenciji

AMSS je malim šampionima pripremio novčane nagrade kako bi im omogućio bolje uslove za dalje usavršavanje i obrazovanje, a nastavnicima poklone i zahvalnice za predan i požrtvovan pedagoški rad.

Auto-moto savez Srbije će nastaviti svoj rad na edukaciji i unapređenju bezbednosti najugroženije grupe učesnika u saobraćaju, sa nadom da će dogodine dobiti i adekvatnu finansijsku podršku relevantnih državnih institucija, kako bi se ovim programom obuhvatili svi osnovci u Srbiji, njih oko 550 hiljada.

Naredno, 29. FIA Evropsko takmičenje održaće se 2014. godine u Oslu (Norveška).

Generalni plasman ekipa:
1 AMSS / Srbija
2 RAS / Rusija
3 LAMB / Letonija
4 RAF / Rusija
5 AMZS / Slovenija
6 AMSCG / Crna Gora
7 OAMTC / Austrija
8 BIHAMK/Bosna i Hercegovina
9 MAK / Mađarska
9 FFCT / Francuska
10 HAK / Hrvatska
10 UAMK / Češka
11 SATC / Slovačka
12 LAS / Litvanija
13 TCS / Švajcarska
14 ADAC / Nemačka
14 PZM / Poljska
15 UAB / Bugarska
16 AL / Finska
17 NAF / Norveška
18 ACM / Monako
19 ACA / Albanija

Najbolji osnovci Srbije na pripremama za Evropsko takmičenje

U organizaciji Auto-moto saveza Srbije na Avali, u planinarskom domu “Čarapićev brest” od 26. do 31. avgusta 2013. godine održavaju se pripreme najboljih osnovaca Srbije za Evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja.

Malu reprezentaciju Srbije čine najbolje plasirani na 44. Državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ - Anđela Tošić - Braničevski okrug, OŠ Dositej Obradović, Požarevac, Jelena Božović - Ekipa Beograd 1, OŠ Dragojlo Dudić, Danilo Petković - Šumadijski okrug, OŠ Dragiša Mihailović, Kragujevac i Nemanja Šljivić - Zapadnobački okrug, OŠ Petefi brigada, Kula. Oni će vežbati na elementima poligona koji će se koristiti na 28. Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja koje se ove godine održava u Crnoj Gori, u Baru, od 20. do 23. septembra.

Pripreme naših mališana prilagođene su evropskom sistemu takmičenja koje podrazumeva rešavanje određenih saobraćajnih situacija u predviđenom vremenu, odnosno brzo odlučivanje za jedan od ponuđenih teorijskih odgovora, kao i vožnju bicikla na praktičnom poligonu koji će imati i neke nove elemente.

Najbolji osnovci Srbije treniraće do kraja avgusta pod nadzorom glavnog trenera Ljubiše Vidojevića i mentora Jasmine Vidojević iz Požarevca koji će našim đacima prenositi svoja znanja i praktične savete, a uz značajnu podršku predmetnih nastavnika Bojana Vidojevića (Požarevac), Dejana Miladinovića (Beograd) i Lidije Bačić (Kula).

Anđela, Jelena, Danilo i Nemanja dobili su od Ministarstva saobraćaja Republike Srbije vredne nagrade za postignut uspeh na državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ - tablet računare, koje im je u toku priprema na Avali uručila Slavica Marjanović, direktor ovog AMSS projekta. Uz ozbiljan rad cele ekipe, novi tablet računari biće dodatna motivacija za postizanje tradicionalno dobrih rezultata na ovim takmičenjima u konkurenciji više od 20 evropskih zemalja. Učenici iz Srbije bili su prvaci Evrope 2007. godine, prošle godine u Poljskoj osvojili su drugo mesto i titulu vicešampiona, a nakon priprema na Avali sa puno entuzijazma očekuju dobar plasman i ove godine.

44. Državno takmičenje osnovaca "šta znaš o saobraćaju"

U petak i subotu, 24. i 25. maja 2013. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, privrednih društava u sistemu AMSS, Poslovnih jedinica AMSS, auto-moto klubova, škola i sponzora, u Beogradu je održano 44. Državno takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju” 

Ovim takmičenjem su obuhvaćeni đaci od 7 do 15 godina starosti koji se na ovaj način edukuju i pripremaju za bezbedno učešće u saobraćaju.
 

Preko 200.000 osnovaca učestvovalo u ovogodišnjem ciklusu takmičenja "Šta znaš o saobraćaju"

Učestvovalo je 108 učenika iz 27 okruga Srbije koji su bili najbolji u dosadašnjem ciklusu takmičenja (školska, opštinska, okružna) kojim je obuhvaćeno više od 200.000 osnovaca iz cele Srbije. Nakon takmičenja u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji bicikala na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju, tri takmičara su imala isti broj poena pa se za konačni plasman odlučivalo u repasažu. Trebalo je da stazom koja je dugačka 10 metara i široka 60 cm, provozaju bicikle što sporije, bez spuštanja nogu na tlo. Najuspešniji je bio Nemanja  Šljivić iz Zapadnobačkog okruga, koji se sa svojom sporom vožnjom (37,20 sekundi) i dobrom ravnotežom  izborio za mesto u reprezentaciji koja će Srbiju predstavljati na Evropskom takmičenju koje se ove godine održava u Crnoj Gori, u Baru, od 20. do 23. septembra.

EKIPA KOJA IDE NA EVROPSKO TAKMIČENJE – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

 • Anđela Tošič, Braničevski okrug, OŠ Dositej Obradović, Požarevac
 • Jelena Božović, Ekipa Beograd 1, OŠ Dragojlo Dudić
 • Danilo Petković, Šumadijski okrug, OŠ Dragiša Mihailović, Kragujevac
 • Nemanja  Šljivić, Zapadnobački okrug, OŠ Petefi brigada, Kula

Ministar saobraćaja, Milutin Mrkonjić, posebno je obradovao dečake i devojčice koji su se plasirali na Evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja, specijalnim i vrednim nagradama i tablet računarima.

Kao i uvek, AMSS je najuspešnije nagradio biciklima, kacigama i drugim prigodnim poklonima koje su  deci dodelili Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije i Aleksandar Nikačević, Generalni sekretar AMSS. Ministar Mrkonjić uputio je čestitke Auto-moto savezu Srbije na uspešnoj organizaciji takmičenja i zalaganju za edukaciju i unapređenje bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju. Dečake i devojčice koji su se plasirali na Evropsko takmičenje, ministar saobraćaja posebno je obradovao specijalnom i vrednom nagradom – tablet računarima.

Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević, ovom prilikom je izjavio da će naš nacionalni automobilski klub nastaviti sa ovom izuzetno važnom edukativnom aktivnošću, podizanjem kvaliteta takmičenja na još viši nivo, u nadi da će AMSS u buduće dobiti mnogo veću podršku i pomoć od Ministarstva prosvete i ostalih subjekata koji se bave unapređenjem bezbednosti saobraćaja u Srbiji.


REZULTATI 44. TAKMIČENJA „ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“ U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI

MLAĐA GRUPA – B – UZRAST OD 10 DO 12 GODINA

Devojčice:

1. Anđela Tošić, Braničevski okrug, OŠ Dositej Obradović, Požarevac
2. Jelena Božović, ekipa Beograd 1, OŠ Dragojlo Dudić
3. Marmila Sara, Zapadnobački okrug, OŠ Petefi brigada, Kula

Dečaci:

1. Danilo Petković, Šumadijski okrug, OŠ Dragiša Mihailović, Kragujevac
2. Nemanja Šljivić, Zapadnobački okrug, OŠ Petefi brigada, Kula
2. Dušan Šulejić, Podunavski okrug, OŠ Vuk Karadžić, Krnjevo
2. Nemanja Vasilev, ekipa Beograd 1, OŠ Dragojlo Dudić

3. Nikola Jakovljević, Rasinski okrug, OŠ Živadin Apostolović, Trstenik
3. Strahinja Badivuk, Zaječarski okrug, OŠ Desanka Maksimovič, Zaječar
3. Jovan Ćurčić, Južnobački okrug, OŠ Ivan Gundulić, Novi Sad


STARIJA GRUPA – C – UZRAST OD 12 DO 15 GODINA

Devojčice:

1. Marijana Maksimović, Zaječarski region, OŠ Desanka Maksimović, Zaječar
1. Katarina Joanović, Nišavski okrug, OŠ I.G.Kovačić, Niška Banja
2. Teodora Trifunović, Moravički okrug, OŠ Branislav Petrović, Slatina-Čačak
2. Milica Stokić, Severnobanatski region, OŠ Sveti Sava, Kikinda
3. Marijana Đogić, Zapadnobački region, OŠ Isa Bajić, Kula

Dečaci:

1.Marko Petrović, Nišavski okrug, OŠ I.G.Kovačić, Niška Banja
2. Ilija Kotorčević, Mačvanski okrug, OŠ Nikolaj Velimirović, Šabac
3. Nikola Blagojević, Zaječarski region, OŠ Đura Jakšić, Sumrakovac-Zaječar

EKIPNI GENERALNI PLASMAN

1. Zapadnobački region
2. Zaječarski region
3. Nišavski region
3. Ekipa Beograd 1

 

Generalni plasman (.pdf)

Pojedinačni plasman (.pdf)

Plasman B (.pdf)

Plasman C (.pdf)

44. Gradsko takmičenje osnovaca "šta znaš o saobraćaju"

U subotu, 11. maja 2013. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, privrednih društava u sistemu AMSS, Poslovnih jedinica AMSS, auto-moto klubova, škola i sponzora, održano je 44. Gradsko takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju” u Pionirskom gradu, u Košutnjaku.

Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni đaci od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju na Evropskom takmičenju koje se ove godine održava u Crnoj Gori, u Baru.

Na 44. Gradskom takmičenju učestvovalo je 137 učenika iz 15 beogradskih opština, a najuspešnije AMSS nagradio je biciklima, kacigama i drugim prigodnim poklonima. Pobednicima su priznanja uručili Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda i Aleksandar Nikaćević, Generalni sekretar AMSS. Oni su ovom prilikom izjavili da je ovo takmičenje od izuzetnog značaja za unapređenje bezbednosti najmlađih u saobraćaju i da će Skupština grada Beograda dati maksimalnu podršku ovoj tradicionalnoj manifestaciji koju AMSS organizuje već 44 godine i učiniti sve da mališani budu bezbedni u saobraćaju ne samo u zoni škole, nego i u celom gradu.

U mlađoj grupi, uzrasta od 10 do 12 godina prvo mesto pripalo je Zvezdarcima - Jeleni Božović  i Nemanji Vasilevu. U starijoj grupi od 12 do 14 godina prvoplasiranaa je Sara Čanović sa Novog Beograda, dok su u konkurenciji dečaka, prvo mesto podelili Nikola Petković sa Zvezdare i Nemanja Berar iz Surčina.

U generalnom ekipnom plasmanu prvi su osnovci opštine Zvezdara, drugi učenici iz Surčina, a trećeplasirani mališani Novog Beograda.

Najuspešniji, koji će se 24. i 25. maja nadmetati na državnom takmičenju u Beogradu, su:

EKIPA BEOGRAD I

 • Jelena Božović, Zvezdara
 • Sara Čanović, Novi Beograd
 • Nemanja Vasilev, Zvezdara
 • Nikola Petković, Zvezdara


EKIPA BEOGRAD II

 • Katarina Bogdanović, Surčin
 • Anđela Lazarević, Grocka
 • Uroš Jovanović, Novi Beograd
 • Nemanja Berar, Surčin

Generalni plasman (.pdf)

Plasman B (.pdf)

Plasman C (.pdf)

Pojedinačni plasman B dečaci (.pdf)

Pojedinačni plasman B devojčice (.pdf)

Pojedinačni plasman C dečaci (.pdf)

Pojedinačni plasman C devojčice (.pdf)

INFO I POMOĆ: 1987