Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2018

49. Gradsko takmičenje

U nedelju 13. maja 2018. u Beogradu, u RSC “Pionirski grad”, Kneza Višeslava 27, kao i u 29 okruga Srbije održava se 49. okružno takmičenje „Šta znaš o Saobraćaju“ (ŠZOS). Na njemu će učestvovati najuspešniji osnovci sa opštinskih takmičenja koji će se u nedelju boriti za plasman na državno takmičenje koje će se se održati 25. i 26. maja 2018. godine u Beogradu u Ledenoj hali Pionir, Čarlija Čaplina 39.

Rezultati 49. Gradskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“

U Pionirskom gradu u Beogradu u organizaciji AMSS uspešno je održano 49. po redu, najstarije i najmasovnije domaće takmičenje osnovaca, “Šta znaš o saobraćaju”. Takmičenje je u teorijskom delu počelo rešavanjem saobraćajnih testova u 09.00, a u 10.00 nadmetanjem u vožnji bicikala, na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev istakao je na proglašenju pobednika, da su naša deca više puta u protekloj deceniji u evropskom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” bila evropski prvaci, što govori o tome da dosadašnji predan rad nastavnika, dece i organizatora, u kontinuitetu donosi dobre plasmane na evropskim takmičenjima. On je poželeo da se ove godine još bolje pripreme i pokušaju ponovo da odbrane boje Srbije, i predstave našu zemlju u najboljem mogućem svetlu.

AMSS i AMS Osiguranje godinama uspešno zajednički organizuju akciju “Šta znaš o saobraćaju”, što dokazuje da kao društveno odgovorne institucije značajno doprinose razvoju svesti o saobraćajnoj kulturi kod najmlađih u našoj zemlji. Zato ćemo se i dalje iz godine u godinu truditi da ovo takmičenje bude još masovnije, odnosno da uključimo što više škola iz Srbije i Beograda, rekao je Dejan Jevtić, predsednik Izvršnog odbora u AMS Osiguranju, dodelivši nagrade najboljima na gradskom takmičenju.

Veliko je zadovoljstvo sresti i nagraditi najbolje poznavaoce saobraćajnih propisa među najmlađima. Oni su najbolji promoteri opšte bezbednosti u saobraćaju rekao je direktor policije, general Vladimir Rebić. Kroz održavanje ovog takmičenja i ostalih aktivnosti moramo i ubuduće zajedno sa Auto-moto savezom i ostalim nadležnim institucijama obezbediti što bolji ambijent, da deca budu bezbedna u saobraćaju. To što je broj škola i dece koja učestvuju u takmičenju svake godine sve veći, ovo takmičenje čini veoma važnim i uspešnim. Čestitam osnovcima učesnicima, želim im sreću i na državnom takmičenju, a posebno na takmičenju u Mađarskoj, gde će predstavljati svoju zemlju, rekao je još Vladimir Rebić.

Drago mi se što je najstarije takmičenje beogradskih osnovaca ŠZOS održava baš u Pionirskom gradu, najlepšem mestu za takmičenje najmlađih, rekao je Gradski menadžer Goran Vesić. Osnovci su najugroženija kategorija učesnika u saobračaju, zato je važno što su ova deca naučila pravila u saobraćaju i stekla osnovno znanje, jer će tako biti zaštićeni kao najčešće žrtve. Beograd je ovde danas okupio najbolje poznavaoce saobraćaja iz osnovnih škola na jednom mestu, i u ime Grada Beograda ja im čestitam na dosadašnjem plasmanu i želim uspeh na državnom, kao što želim i da se neko od beogradskih pobednika posle državnog prvenstva plasira u reprezentaciju Srbije, koja će predstavljati zemlju na evropskom takmičenju. Zadovoljstvo je znati da su u ovogodišnjem ciklusu takmičenja učestvovale sve beogradske škole, rekao je još Goran Vesić.

Najuspešniji u generalnom plasmanu u ekipnom delu gradskog takmičenja pokazali su se osnovci sa Zvezdare. Drugi po uspehu su takmičari sa Novog Beograda, a na treće mesto su se plasirala deca osnovnih škola iz Obrenovca. U pojedinačnom nadmetanju za učešće u nacionalnom finalu, koje će se u Beogradu održati 25. i 26. maja, u ekipu Beograd 1 plasirali su se učenici Andrej Todorović sa Zvezdare ( B), Mirko Tomović (C) iz Obrenovca, Nina Polić (B) sa Zvezdare i Aleksandra Pantović (C) takođe sa Zvezdare. Mesto u ekipi Beograd 2 svojim rezultatom obezbedili su Igor Rakočević (B) sa N. Beograda, Nemanja Tomović iz Obrenovca, Anđela Miljević iz Zemuna i Anđelina Mandić iz Obrenovca.

Posle nacionalnog finala, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10 - 12 godina) predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA (Svetska automobilska federacija) prvenstvu, koje će se ove godine održati početkom septembra u Budimpešti.

Ovo takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i ove godine održano uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

Za ovogodišnji 49. ciklus takmičenja AMSS je odštampao 300 000 saobraćajnih testova koji su distribuirani do osnovnih škola preko poslovih jedinica AMSS i školskih uprava i Ministarstva prosvete.Testovi su štampani na srpskom, kao i na šest jezika nacionalnih manjina u Srbiji, na Mađarskom, Rumunskom, Rusinskom, Hrvatskom, Slovačkom i Albanskom.

Na evropskom takmičenju u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope Srpska reprezentacija, sastavljena od dve devojčice i dva dečaka, uzrasta od 10-12 godina (B) osvojila je u predhodnom periodu čak dve zlatne medalje. U Norveškoj 2014. i u Crnoj Gori 2013. godine, a bronzano odličje im je izmicalo za samo jedan poen čak tri puta! U Austriji 2015., Češkoj 2016. i Albaniji 2017. godine.

U skladu sa evropskim standardima u testove su ove godine uvedena nova poglavlja, sa simulacijom realnih situacija u saobraćaju. Testovi će biti teži nego predhodnih godina, a na poligonima spretnosti postavljeni su novi elementi. Same pripreme za evropsko će takođe biti dinamičnije, tako da se od naše ekipe ponovo očekuje visok plasman.

Generalni ekipni plasman (.pdf)

Generalni pojedinačni plasman (.pdf)

Kategorija B dečaci (.pdf)

Kategorija B devojčice (.pdf)

Kategorija C dečaci (.pdf)

Kategorija C devojcice (.pdf)

USPEŠNO ZAVRŠENO I 49. REPUBLIČKO TAKMIČENJE AMSS „ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“

Ledenoj dvorani hale Pionir u Beogradu, AMSS je i ove godine organizovao dvodnevno državno takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”. Tradicionalno nadmetanje učenika u poznavanju saobraćajnih propisa i veštini vožnje bicikala počelo je u petak teoriјskim testom, u Domu učenika Srednje železničke škole, a nastavljeno je u subotu na poligonu spretnosti i praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije iz svakodnevnog života.

Najuspešnijim učesnicima vredne nagrade i priznanja uručili su domaćini takmičenja predsednik AMSS Mirko Butulija i generalni sekretar Predrag Đurđev,  kao i direktor policije MUP-a Vladimir Rebić.

Predsednik AMSS Mirko Butulija je dodelio nagrade najboljim ekipama i čestitao najuspešnijim osnovcima, zahvalivši se svima koji su učestvovali u realizaciji a posebno nastavnicima i Društvu nastavnika tehnčkog obrazovanja „Ovo jedinstveno takmičenje pored takmičarskog ima edukativni karakter, i ponosni smo na to što je u proteklih 49 godina kroz projekat “Šta znaš o saobraćaju” preko deset miliona dece edukovano o saobraćajnoj kulturi. Samo ove godine kroz takmičenje je prošlo 300 000 đaka koji su stekli nova znanja o bezbednosnom ponašanju u saobraćaju. Hvala svim nastavnicima koji su svojim predanim radom ostvarili ciljeve ovog takmičenja, zajedno sa svojih stotinu učenika koji su se borili danas za titule prvaka kao najbolji u svojim okruzima – Vi ste naši najveći promoteri bezbednog učestvovanja u saobraćaju. AMSS će naći model podrške tom predanom radu i nagraditi sve nastavnike i takmičare koji su se plasirali na republičko takmičenje u saradnji sa drugim drštveno odogovorim kompanijama koje će se verujemo odazvati našem pozivu! Učenicima koji su danas znanjem i veštinama obezbedili plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo, želim da se i ove godine vrate u Srbiju kao Evropski prvaci.“ - poručio je još na današnjem proglašenju Mirko Butulija“.

Direktor policije MUP-a RS Vladimir Rebić dodelio je nagrade najbolje plasiranim na republičkom takmičenju, koji će činiti reprezentaciju Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu Međunarodne automobilske federacije (FIA), u Budumpešti. „Sa radošću podržavam sve aktivnosti koje AMSS tokom godine organizuje u akciji „Šta znaš  o saobraćaju“, kao i sve one aktivnosti koje se uz podršku MUP-a RS sprovode u okviru edukacije o bezbednom učešću u saobraćaju“ On je na kraju obraćanja čestitao Auto-moto savezu na organizaciji i posebno se zahvalio deci učesnicima takmičenja.

ŠZOS je najstarije i najmasovnije učeničko takmičenje u Srbiji i zvanično je takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine organizovano je širom Srbije uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora. Sami učesnici i nastavnici stoje iza ocene AMSS-a da je nacionalno finale i ove godine prošlo uspešno i da je  odlično organizovano. Posle uspešno realizovanog nacionalnog finala, AMSS preuzima i pripremu reprezentacije za nastup u Evropi krajem septembra u Mađarskoj. Četvoročlana ekipa, dve devojčice i dva dečaka koji su se danas pokazali kao najuspešniji, Nina Polić, Nevena Dragićević, Ilija Mrkšić i Konstantin Nićetin, predstavljaće Srbiju na ovom takmičenju, gde će u jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope, i četvrti put pokušati da osvoji titulu šampiona.

Pojedinačni plasman (.pdf)

PlasmanB (.pdf)

PlasmanC (.pdf)

Generalni plasman (.pdf)
 

INFO I POMOĆ: 1987