Šta znaš o saobraćaju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

Šta znaš o saobraćaju 2015

46. gradsko takmičenje "Šta znaš o saobraćaju"

U organizaciji AMSS u Pionirskom gradu i u 29 okruga u Srbiji 10. maja 2015. održano je 46. po redu, najstarije i najmasovnije domaće učeničko takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”. U 09.00 počelo je takmičenje u teorijskom delu rešavanjem saobraćajnih testova i u 10.00 nadmetanje u vožnji bicikala na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu praktičnog ponašanja, koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

Predsednik AMSS Mirko Butulija i srpski as Dušan Borković uručili su u Pionirskom gradu na gradskom takmičenju  nagrade najuspešnijim beogradskim osnovcima, koji su dobrim rezultatima obezbedili učešće na predstojećem državnom prvenstvu.

Predsednik AMSS naglasio je da je ova akcija, kroz koju su za pet decenija koliko je AMSS sprovodi prošli milioni učenika, od neprocenjivog značaja za državu, jer predstavlja kontinuirani oblik saobraćajne edukacije dece.
Mirko Butulija istakao je sa ponosom da su naša deca aktuelni evropski prvaci i  poželeo da i ove godine odbrane boje Srbije i ponovo predstave našu zemlju u najboljem mogućem svetlu.

“Time što Auto moto savez Srbije (AMSS) već pola veka uspešno organizuje akciju “Šta znaš o saobraćaju” dokazuje da kao društveno odgovorna kuća doprinosi razvoju svesti o saobraćajnoj kulturi kod najmlađih. Zato ćemo se i dalje iz godine u godinu truditi da ovo takmičenje bude još masovnije, odnosno da uključimo što više škola iz Srbije i Beograda”, rekao je još Mirko Butulija i pohvalio učesnike i organizatore ovog takmičenja.

Dušan Borković, srpski as, izrazio je  želju da bude primer deci, a budućim vozačima poželeo da se što više njih u budućnosti bavi automobilizmom.

Najuspešniji u generalnom plasmanu u ekipnom delu gradskog takmičenja pokazali su se osnovci sa Zvezdare, drugi po uspehu su takmičari sa Novog Beograda a na treće mesto su se plasirala deca osnovnih škola iz Zemuna.

U pojedinačnom nadmetanju za učešće u nacionalnom finalu, koje će se u Beogradu održati 22. i 23. maja, u ekipu Beograd 1 plasirali  su se učenici sa Zvezdare, Aleksandra Pantović (B), Aleksa Savić (B), Ana Andrejević (C) i Nemanja Vasilev (C), dok su mesto u ekipi Beograd 2 svojim rezultatom obezbedili Minja Sudžum sa Novog Beograda (B), Nemanja Mitrović sa Zvezdare (B), Emilija Sofronijević iz Obrenovca (C) i Jovan Dinić sa Zvezdare (C).

Posle nacionalnog finala ovog tradicionalnog takmičenja, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10 - 12 godina) predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA (Svetska automobilska federacija) prvenstvu, koje se ove godine održava od 03. do 05. septembra u glavnom gradu Austrije, Beču. U jakoj konkurenciji naša reprezentacija već dve godine zaredom je prvak Evrope, a od 2007. mališani iz Srbije u takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” tri puta su bili šampioni kontinenta. Prvi put, zlato su doneli iz Madrida 2007. dok su taj značajan uspeh ponovili u Crnoj Gori. Prošle godine, titulu su odbranili u Norveškoj, kada su ponovo za sobom ostavili najbolje predstavnike zemalja poput Nemačke, Rusije, Francuske i ostalih.

Ovo takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje smo i ove godine održali uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

 

Pojedinačni plasman (.pdf)

Generalni plasman (.pdf)

Plasman "B" (.pdf)

Plasman "C" (.pdf)

46. Državno takmičenje osnovaca "šta znaš o saobraćaju"

U organizaciji AMSS u petak 22. maja u Domu učenika Srednje železničke škole  i u subotu 23. maja u Ledenoj hali Pionir u Beogradu je održano 46. po redu, najstarije i najmasovnije domaće učeničko takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”. Takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je izvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i održano je uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora. Osnovci su pokazali svoje znanje i umeće takmičeći se prvog dana u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, i sutradan u vožnji bicikla na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja, koji simuliraju saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

Državno takmičenje svojim prisustvom uveličali su Slobodan Malešić, zamenik  načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a, predsednik AMSS, Mirko Butulija, kao i generalni sektretar AMSS Predrag Đurđev, koji su  najuspešnijim učesnicima dodelili vredne nagrade i priznanja. Dva dečaka i dve devojčice, uzrasta 10-12 godina, sa najviše osvojenih bodova na ovom takmičenju, obezbedili su učešće na predstojećem Evropskom FIA(Svetka automobilska federacija) prvenstvu, koje se ove godine održava u Beču.

Najuspešnije na državnom takmičenju  u generalnom plasmanu u kategoriji B ( uzrasta od 10 – 12 godina )  su bile devojčice Minja Sudžum (ekipa Beograd 2) i Danica Živanović iz Braničevskog okruga, koje su podelile treće mesto. Na drugo mesto se plasirala Miona Lukić iz Sremskog okruga, a prvo mesto su podelile Aleksandra Pantović (Ekipa Beograd 1) i Minja Milovanović iz Raškog okruga.

Najuspešniji kod dečaka na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju bili su Ognjen Čavić  iz Sremskog okruga koji je zauzeo treće mesto, Aleksa Savić iz Ekipe Beograd 1  drugo mesto , dok su najuspešniji podelili  isti broj bodova i tako obojica završili na prvoj poziciji, Vuk Golubović iz Južno-banatskog okruga i Aleksandar Hardi iz Zapadno-bačkog okruga Srbije.   

Kod devojčica u kategoriji C na trećem mestu je Branka Rusić iz Sremskog okruga, drugo mesto su podelile Anđela Tošić (Braničevski okrug) i Irena Đurđanović iz Nišavskog okruga. Najbolje u ovoj kategoriji bile su sa istim brojem poena dve devojčice, Ana Andrejević iz Ekipe Beograd 1 i  Emilija Sofronijević iz Ekipe Beograd 2.  

U starijoj konkurenciji, kategoriji C kod dečaka, na trećem mestu je ove godine Jovan Ćurčić iz Južno-banatskog okruga, na drugom čak tri dečaka sa istim brojem bodova, Ognjen Badivuk iz Zaječarskog okruga, Branislav Mijaiović iz Mačvanskog okruga i Dušan Šuleić iz Podunavskog okruga. Najuspešniji, na prvom mestu jedini je u ovoj konkurenciji završio Miloš Marković iz Braničevskog okruga.

U generalnom plasmanu ekipa, treće mesto na ovogodišnjem  nacionalnom takmičenju pripalo je jekipi iz Sremskog okruga, drugo mesto učenicima iz Braničevskog, i  prvo mesto osvojila je Ekipa Beograd 1.

Nakon što je dodelio nagrade najuspešnijim učenicima, predsednik AMSS Mirko Butulija istakao je da je projekat “Šta znaš o saobraćaju” jedan od onih na koje je najviše ponosan, jer predstavlja kontinuirani oblik saobraćajne edukacije dece, zahvaljujući kojoj  je do danas više miliona dece razvijalo svest o saobraćajnoj kulturi. On je naglasio da ova akcija već skoro pola veka dokazuje ispravnost strategije usmerene prema najmlađima, onima koji tek treba da preuzmu odgovornost za funkcionisanje i razvoj saobraćajnog i svih ostalih sistema u savremenom čovečanstvu.

“Kao i prethodnih decenija i danas AMSS organizuje manifestaciju čiji je cilj, pored bezbednosnog i sportskog dela, da najbolji učesnici odu na Evropsko prvenstvo. Izuzetno sam ponosan na to što su naša deca aktuelni evropski prvaci, jer su po drugi put za redom osvojili prvo mesto na Evropskom FIA takmičenju. Mi stariji bi trebalo da učimo od ovih mališana, jer su nam pokazali kako se na pravi način brane boje Srbije. Učenicima koji su današnjim znanjem i sposobnostima obezbedili plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo želim da se i ove godine vrate kao prvaci”, rekao je Mirko Butulija.

Nakon ovog uspešno realizovanog nacionalnog finala uslediće Evropsko takmičenje, koje će se održati od 03. do 05. septembra, u glavnom gradu Austrije, Beču. Ekipa od dva dečaka i dve devojčice koji su se danas pokazali kao najuspešniji, predstavljaće Srbiju na ovom takmičenju, gde će u jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope, po drugi put uzastopno braniti titulu šampiona.

Pojedinačni plasman (.pdf)

Generalni plasman (.pdf)

Plasman "B" (.pdf)

Plasman "C" (.pdf)

INFO I POMOĆ: 1987